Api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll недостасува од компјутерот - како да поправите?

Pin
Send
Share
Send

Една од најчестите грешки што неодамна наидоа на корисниците на Windows 7, 8.1 и 8 е пораката дека програмата не може да се стартува, бидејќи api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll недостасува на компјутерот.

Во оваа инструкција - чекор по чекор за тоа што предизвикува оваа грешка, како правилно да ја преземете датотеката api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll од официјалната веб-страница на Мајкрософт, со што ќе се поправи проблемот при започнување на програмите. Исто така, на крајот има видео инструкција за тоа како да ја поправите грешката, ако оваа опција ви одговара подобро.

Причина за грешка

Порака за грешка се појавува кога ќе ги стартувате оние програми или игри што ги користат функциите Windows 10 Universal C Runtime (CRT) за да работат и да работат во претходните верзии на системот - Виндоус 7, 8, Виста. Најчесто ова се Skype, Adobe и Autodesk програми, Microsoft Office и многу други.

За да можат ваквите програми да можат да работат и да не предизвикуваат пораки кои api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll недостасуваат на компјутерот, ажурирањето KB2999226 беше објавено за овие верзии на Виндоус, со интегрирање на потребните функции на системите пред Windows 10.

Грешката, пак, се јавува ако ова ажурирање не е инсталирано или имало неуспех за време на инсталацијата на некои од датотеките на Visual C ++ 2015 Редистрибуирани пакети што се дел од наведеното ажурирање.

Како да ја преземете api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll за да ја поправите грешката

Точните начини да ја преземете датотеката api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll и да ја поправите грешката се следниве опции:

  1. Инсталирајте го ажурирањето KB2999226 од официјалната веб-страница на Microsoft.
  2. Ако веќе е инсталирано, тогаш повторно инсталирајте (или инсталирајте во отсуство) компоненти на Visual C ++ 2015 (може да бидат потребни и Visual C ++ 2017 DLL), кои исто така се достапни на официјалната веб-страница.

Ажурирањето можете да го преземете на страницата //support.microsoft.com/en-us/help/2999226/update-for-universal-c-runtime-in-windows (изберете ја потребната верзија во списокот во вториот дел од страницата, истовремено одржувајќи ги предвид што е под x86 за 32-битни системи, преземете и инсталирајте). Ако инсталацијата не се случи, на пример, се објави дека ажурирањето не важи за вашиот компјутер, користете го методот за инсталација опишан на самиот крај на упатството за грешка 0x80240017 (пред последниот пасус).

Ако инсталацијата на ажурирањето не го реши проблемот, сторете го следново:

  1. Одете во контролен панел - Програми и одлики. Ако списокот содржи Редистрибуирани Visual C ++ 2015 редистрибуирани компоненти (x86 и x64), избришете ги (изберете, кликнете на копчето "Избриши").
  2. Повторно преземете ги компонентите од официјалната веб-страница на Microsoft //www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=53840 додека ги преземате и верзиите на инсталаторот x86 и x64, ако имате 64-битен систем. Важно: поради некоја причина, наведената врска не секогаш функционира (понекогаш укажува на тоа дека страницата не е пронајдена). Ако тоа се случи, тогаш обидете се да го замените бројот на крајот на врската со 52685, и ако тоа не работи, користете ги упатствата за „Како да преземете пакети за прераспределување на Visual C ++“.
  3. Прво стартувајте една, а потоа друга преземена датотека и инсталирајте ги компонентите.

Откако ќе ги инсталирате потребните компоненти, проверете дали грешката "api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll недостасува на вашиот компјутер" е фиксирана со обидот повторно да ја извршите програмата.

Ако грешката опстојува, повторете го истото за компонентите на Visual C ++ 2017. За преземање на овие библиотеки, видете во посебната инструкција Како да ги преземете прераспределителните Visual C ++ компоненти од Microsoft.

Како да преземете api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll - видео инструкции

По завршувањето на овие едноставни чекори, проблематична програма или игра веројатно ќе започне без никакви проблеми.

Pin
Send
Share
Send