Како да ги отворите датотеките Docx и Doc?

Pin
Send
Share
Send

Досиејата Docx и Doc се текстуални датотеки во Microsoft Word. Форматот Docx се појави релативно неодамна, започнувајќи со верзијата 2007 година. Што може да се каже за него?

Клучно е, можеби, тоа што ви овозможува да компресирате информации во документ: поради што датотеката зазема помалку простор на вашиот хард диск (важно е кој има многу од овие датотеки и треба да работи со нив секој ден). Патем, односот на компресија е прилично пристоен, нешто помалку отколку ако форматот Doc беше ставен во архивата Zip.

Во оваа статија, би сакал да дадам неколку алтернативни опции отколку отворање датотеки Docx и Doc. Покрај тоа, Word можеби не е секогаш на компјутер на пријател / сосед / пријател / роднина, итн.

 

1) Отворена канцеларија

//pcpro100.info/chem-zamenit-microsoft-office-word-excel-besplatnyie-analogi/#Open_Office

Алтернативен канцелариски пакет и бесплатно. Лесно ги заменува програмите: Word, Excel, Power Point.

Работи и на 64-битни системи и на 32. Комплетна поддршка за рускиот јазик. Покрај поддршката на форматите на Microsoft Office, тој поддржува и свои.

Мал екран од прозорецот на програмата за трчање:

 

2) услуга на дискот Yandex

Врска за регистрација: //disk.yandex.ru/

Сè е многу едноставно овде. Регистрирајте се на Yandex, стартувајте пошта и покрај тоа, ви даваат диск од 10 GB во кој можете да ги чувате вашите датотеки. Датотеките со форматите Docx и Doc во Yandex лесно можат да се видат без да се остави прелистувачот.

Патем, исто така е погодно затоа што ако седнете да работите на друг компјутер, тогаш ќе имате при рака датотеки за работа.

 

3) Доктор-читач

Официјална веб-страница: //www.foxpdf.com/Doc-Reader/Doc-Reader.html

Ова е специјална програма дизајнирана за отворање датотеки Docx и Doc на компјутери што немаат Microsoft Word. Удобно е да го носите со вас на флеш-уред: ако ништо друго, брзо го инсталирате на компјутер и ги погледнавме потребните датотеки. Неговите можности се доволни за повеќето задачи: погледнете документ, печатете, копирајте нешто од него.

Патем, големината на програмата е само смешна: само 11 MB. Се препорачува за носење со вас на USB флеш-уред, за оние кои често работат со компјутер. 😛

И еве како изгледа отворен документ во него (датотека Docx е отворена). Ништо не отиде таму, сè е прикажано нормално. Можете да работите!

 

Ова е сè за денес. Имајте убав ден на сите ...

Pin
Send
Share
Send