Како да ги уредувате pdf

Pin
Send
Share
Send

Неодамна, напишав за тоа како да отворам датотека pdf. Исто така, многу луѓе имаат прашања за тоа како и како да ги уредуваат таквите датотеки.

Овој водич е за неколку начини да го направите ова, и ние ќе продолжиме од фактот дека ние нема да го купиме Adobe Acrobat за 10 илјади рубли, туку само сакаме да направиме некои измени во постојната PDF-датотека.

Уредување на PDF бесплатно

Најслободниот начин што успеав да го најдам беше LibreOffice, кој по дифолт поддржува отворање, уредување и зачувување на PDF-датотеки. Руската верзија можете да ја преземете овде: //ru.libreoffice.org/download/. Не треба да има никакви потешкотии при користење на Writer (програма за уредување документи од LibreOffice, аналог на Microsoft Word).

Уредување на PDF преку Интернет

Ако не сакате да преземате и инсталирате ништо, тогаш можете да се обидете да уредувате или создадете PDF документи во онлајн услугата //www.pdfescape.com, која е потполно бесплатна, лесна за употреба и не бара регистрација.

Единствената нијанса што може да ги збуни некои корисници е „сè е на англиски јазик“ (ажурирање: програма за уредување на PDF на компјутер, а не на Интернет, се појави на страницата PDF Escape). Од друга страна, ако треба еднаш да уредувате pdf, пополнете неколку податоци во него или променете неколку зборови, PDFescape веројатно ќе биде една од најдобрите опции за ова.

Начини на споделување на софтвер

Со бесплатни начини за уредување на PDF-датотеки, како што можете да видите, прилично тесни. Како и да е, ако немаме задача секој ден и долго време да правиме измени во вакви документи и само сакаме да поправиме нешто некаде еднаш, тогаш споделуваме програми за споделување софтвер што овозможуваат користење на нивните функции во за ограничен временски период. Меѓу нив се:

  • Magic PDF Editor //www.magic-pdf.com/ (ажурирање за 2017 година: страницата престана да работи) е лесна за употреба програма која ви овозможува да ги менувате pdf-датотеките додека ги зачувувате сите форматирање.
  • Foxit PhantomPDF //www.foxitsoftware.com/pdf-editor/ - уште една едноставна програма за уредување на PDF документи, исто така, овозможува бесплатна употреба за 30 дена.

Програма за уредување на магични PDF

Исто така, постојат уште два скоро бесплатни методи, кои, сепак, ќе ги однесам во следниот дел. Сè што беше погоре, најлесно е за помали измени на pdf-датотеките на програмата, кои, сепак, се доста способни за нивната работа.

Уште два начина за уредување на PDF

Бесплатно преземање на Adobe Acrobat Pro

  1. Ако поради некоја причина сите од горенаведените не ви одговараат, тогаш ништо не ве спречува да преземете пробна верзија на Adobe Acrobat Pro од официјалната веб-страница //www.adobe.com/en/products/acrobatpro.html. Со овој софтвер, можете да направите нешто со PDF-датотеки. Всушност, ова е „природна“ програма за овој формат на датотека.
  2. Верзиите на Microsoft Office 2013 и 2016 ви овозможуваат да уредувате PDF-датотеки. Точно, постои една „НО“: Word ја претвора датотеката pdf за уредување, но не прави промени во неа, и откако ќе се направат потребните измени, можете да го извезете документот од Office во PDF. Јас не сум пробал сам, но поради некоја причина не сум баш сигурен дека резултатот целосно ќе одговара на она што се очекуваше со оваа опција.

Еве краток преглед на програмите и услугите. Пробајте. Сакам да напоменам дека, како и досега, препорачувам да преземате програми само од официјалните веб-страници на производителите. Бројни резултати од пребарувањето во форма на "преземете бесплатен PDF уредник" лесно можат да бидат резултат на вируси и други малициозен софтвер на вашиот компјутер.

Pin
Send
Share
Send