Услугата за инсталирање на Windows недостапна - Како да поправите грешка

Pin
Send
Share
Send

Оваа инструкција треба да помогне ако видите една од следниве пораки за грешка при инсталирање на која било програма во Windows 7, Windows 10 или 8.1:

  • Услугата за инсталирање на Windows 7 е недостапна
  • Не успеа да пристапи до услугата за инсталирање Виндоус. Ова може да се случи ако инсталаторот Виндоус не е инсталиран правилно.
  • Не успеа да пристапи до услугата за инсталирање Виндоус
  • Windows Installer може да не е инсталиран

Со цел, ќе ги анализираме сите чекори што ќе помогнат да се поправи оваа грешка во Windows. Погледнете исто така: кои услуги можат да бидат оневозможени за да се оптимизираат перформансите.

1. Проверете дали услугата за Windows Installer работи и дали има

Отворете го списокот со услуги на Windows 7, 8.1 или Windows 10. За да го направите ова, притиснете Win + R и во прозорецот "Run" што се појавува, внесете ја командата услуги.мсц

Најдете ја услугата за инсталирање Виндоус во списокот, кликнете двапати на неа. Стандардно, опциите за почеток на услугата треба да изгледаат како слики од екранот подолу.

Забележете дека во Виндоус 7 можете да го промените типот на стартување за инсталерот Виндоус - поставете го на "Автоматско", а во Виндоус 10 и 8.1 оваа промена е блокирана (решението е како што следува). Така, ако имате Windows 7, обидете се да ја вклучите услугата за инсталирање за да започнете автоматски, повторно вклучете го компјутерот и обидете се повторно да ја инсталирате програмата.

Важно: ако немате услуга за Windows Installer или Windows Installer во service.msc, или ако имате таква, но не можете да го промените типот на стартување на оваа услуга во Windows 10 и 8.1, решението за овие два случаи е опишано во упатствата Не успеа да пристапите до услугата за инсталирање Windows Installer Исто така, опишува неколку дополнителни методи за да се поправи грешката за која станува збор.

2. Рачна корекција на грешки

Друг начин да се поправи грешката што услугата за Windows Installer е недостапна е повторно да се регистрира услугата за Windows Installer на системот.

За да го направите ова, стартувајте ја командната линија како администратор (во Windows 8, кликнете Win + X и изберете ја соодветната ставка, во Windows 7 - пронајдете ја командната линија во стандардни програми, кликнете со десното копче на неа, изберете "Стартувај како администратор").

Ако имате 32-битна верзија на Windows, тогаш внесете ги следниве команди со цел:

msiexec / нерегистрирај msiexec / регистар

Ова ќе ја пререгистрира инсталационата услуга во системот, откако ќе ги извршите командите, рестартирајте го компјутерот.

Ако имате 64-битна верзија на Виндоус, тогаш извршете ги следниве команди со цел:

% windir%  system32  msiexec.exe / unregister% windir%  system32  msiexec.exe / regserver% windir%  syswow64  msiexec.exe / unregister% windir%  syswow64  msiexec.exe / regserver

И, исто така, рестартирајте го вашиот компјутер. Грешката треба да исчезне. Ако проблемот опстојува, обидете се рачно да ја стартувате услугата: отворете ја командната линија како администратор и потоа внесете ја командатането старт MSIServer и притиснете Enter.

3. Ресетирајте ги поставките за услуга за Windows Installer во регистарот

Обично, вториот метод е доволен за да се поправи засегнатата грешка на Windows Installer. Меѓутоа, ако проблемот не е решен, препорачувам да се запознаете со методот за ресетирање на поставките за услуги во регистарот опишан на веб-страницата на Microsoft: //support.microsoft.com/kb/2642495/en

Забележете дека методот на регистрација можеби не е погоден за Виндоус 8 (не можам да дадам точни информации за оваа тема.

Среќно

Pin
Send
Share
Send