Windows 8 PE и Windows 7 PE - лесен начин да креирате диск, ISO или флеш-уред

Pin
Send
Share
Send

За оние кои не знаат: Виндоус ПЕ е ограничена (соблечена) верзија на оперативниот систем што поддржува основна функционалност и е наменета за различни задачи за враќање на перформансите на компјутерот, зачувување важни податоци од неисправно или одбивање да го подигнете компјутерот и слични задачи. Во исто време, ЈП не бара инсталација, но се вчитува во RAM меморијата од диск за подигање, флеш диск или друг погон.

Така, користејќи Windows PE, можете да стартувате во компјутер што нема или не работи со оперативниот систем и да ги извршите скоро сите исти дејства како во редовен систем. Во пракса, оваа одлика често е многу важна, дури и ако не поддржувате кориснички компјутери.

Во оваа статија, ќе ви покажам едноставен начин да креирате бутабилен диск или ISO ЦД-слика со Windows 8 или 7 PE со помош на неодамна се појави бесплатната програма AOMEI PE Builder бесплатно.

Користејќи го AOMEI PE Builder

Програмата AOMEI PE Builder ви овозможува да подготвите Windows PE користејќи ги датотеките на вашиот тековен оперативен систем, истовремено поддржувајќи ги Windows 8 и Windows 7 (но нема поддршка за 8.1 во моментот, имајте го ова на ум). Покрај ова, можете да ставите програми, датотеки и папки и потребни хардверски двигатели на дискот или флеш-уредот.

По стартувањето на програмата, ќе видите список на алатки што PE Builder ги вклучува стандардно. Покрај стандардната работна околина за Windows и Explorer, овие се:

  • Резервната копија AOMEI - Бесплатна алатка за бекап на податоци
  • Асистент за партиција АОМЕИ - за работа со партиции на дискови
  • Environmentивотната средина за обнова на Windows
  • Други преносни алатки (вклучуваат Recuva за обновување податоци, архивир со 7 ZIP, алатки за прегледување слики и PDF, работа со текстуални датотеки, дополнителен менаџер на датотеки, Bootice, итн.)
  • Вклучена е и мрежна поддршка, вклучително и Wi-Fi.

Во следниот чекор, можете да изберете кој од следниве треба да остави и кој треба да се отстрани. Исто така, можете да додадете програми или двигатели на креираната слика, диск или флеш диск. После тоа, можете да изберете што точно треба да се направи: запалете го Windows PE на USB флеш-уред, диск или создадете ISO слика (со зададени поставки, нејзината големина е 384 MB).

Како што забележав погоре, главните датотеки на вашиот систем ќе се користат како главни датотеки, односно во зависност од тоа што е инсталирано на вашиот компјутер, ќе добиете Windows 7 PE или Windows 8 PE, руската или англиската верзија.

Како резултат, ќе добиете готов бутабилен диск за обновување на системот или други активности со компјутер што се подигнува во познатиот интерфејс со работната површина, истражувачот, резервната копија, алатките за обновување податоци и други корисни алатки што можете да ги додадете како сакате.

Може да го преземете AOMEI PE Builder од официјалната веб-страница //www.aomeitech.com/pe-builder.html

Pin
Send
Share
Send