ТВ-далечински управувач на Android, iPhone и таблет

Pin
Send
Share
Send

Ако имате модерен ТВ што се поврзува на вашата домашна мрежа преку Wi-Fi или LAN, тогаш со голема веројатност имате можност да го користите вашиот Android или iOS телефон или таблет како далечински управувач за овој телевизор, се што ви треба е да ја преземете официјалната апликација од Play Store или App Store, инсталирајте го и конфигурирајте го за употреба.

Во овој напис - во детали за апликациите на далечински управувачи за паметни телевизори Samsung, Sony Bravia, Philips, LG, Panasonic и Sharp за Android и iPhone. Забележувам дека сите овие апликации работат преку мрежата (т.е. и ТВ-уредот, паметниот телефон и друг уред мора да бидат поврзани на иста домашна мрежа, на пример, на еден рутер - не е важно преку Wi-Fi или LAN-кабел). Може да биде корисно: Невообичаени начини да користите Android телефон и таблет, Како да поставите DLNA сервер за да гледате видео од компјутер на ТВ, Како да пренесете слика од Android на ТВ преку Wi-Fi Miracast.

Забелешка: во продавниците за апликации има универзални далечински управувачи кои бараат купување на посебен IR (инфрацрвен) предавател за уредот, но тие нема да бидат разгледани во овој напис. Исто така, функциите за пренесување на медиуми од телефон или таблет на ТВ нема да бидат споменати, иако тие се имплементирани во сите опишани програми.

Samsung Smart View TV и Samsung TV и Remote (IR) на Android и iOS

За телевизиите Samsung, постојат две официјални апликации за Android и iOS - далечинскиот управувач. Вториот е дизајниран за телефони со вграден IR приемник-приемник, а Samsung Smart View е погоден за кој било телефон и таблет.

Како и во други вакви апликации, откако ќе го пребарувате ТВ-уредот на мрежата и ќе се поврзете со него, ќе можете да користите функции за далечински управувач (вклучувајќи виртуелен панел на допир и внесување текст) и пренесување содржина на медиуми од уредот на ТВ.

Судејќи според прегледите, апликацијата за далечински управувач за Samsung на Android не секогаш функционира како што треба, но вреди да се проба, и можно е до моментот кога ќе го прочитате овој преглед, недостатоците се поправени.

Може да го преземете Smart Smart Samsung од Google Play (за Android) и Apple App Store (за iPhone и iPad).

Далечински телевизор Sony Bravia за Android и iPhone

Е започнам со Smart TV на Sony, бидејќи имам таков ТВ и, откако го изгубив далечинскиот управувач од него (и нема копче за физичка моќност на тоа), бев принуден да барам апликација за да го користам мојот телефон како далечински управувач.

Официјалната апликација на далечинскиот управувач за опрема Sony, а во конкретниот случај за Bravia телевизорот се вика Sony Video и TV SideView и е достапна во продавниците за апликации и за Android и за iPhone.

По инсталацијата, на првиот почеток, ќе биде побарано да го изберете вашиот телевизиски провајдер (јас го немам оној, затоа што го одбрав првиот што беше предложен - не е важно за далечинскиот управувач), како и список на ТВ канали за кои програмата треба да се прикаже во апликацијата .

После тоа, одете во менито со апликации и изберете "Додај уред". Willе пребарува за поддржани уреди на мрежата (телевизорот мора да биде вклучен во овој момент).

Изберете го саканиот уред и потоа внесете го кодот, кој во тоа време ќе се прикаже на ТВ-екранот. Willе видите и барање за тоа дали да ја користите можноста за вклучување на ТВ-уредот од далечинскиот управувач (за ова, поставките на ТВ-уредот ќе бидат променети така што тој е поврзан со Wi-Fi дури и кога е исклучен).

Готово Иконата за далечински управувач ќе се појави на горната линија на апликацијата, кликнувајќи на која ќе стигнете до функциите на далечинскиот управувач, кои вклучуваат:

  • Стандарден далечински управувач на Sony (се врти вертикално, зафаќа три екрани).
  • На одделни јазичиња, има панел за допир, панел за внесување текст (работа само ако е поддржана апликација или ставка за поставки е отворена на ТВ).

Во случај да имате неколку уреди на Sony, можете да ги додадете сите во апликацијата и да се префрлите помеѓу нив во менито за апликација.

Можете да ги преземете далечински управувач од Sony Video и TV SideView од официјалните страници со апликации:

  • За Android на Google Play
  • За iPhone и iPad на AppStore

LG далечински управувач

Официјалната апликација која ги спроведува функциите на далечинскиот управувач на iOS и Android за LG Smart телевизорите. Важно: постојат две верзии на оваа апликација, за телевизори објавени пред 2011 година, користете LG TV Remote 2011.

По активирањето на апликацијата, ќе треба да пронајдете поддржан ТВ на мрежата, по што можете да го користите далечинскиот управувач на екранот на телефонот (таблет) за да ги контролирате неговите функции, да го вклучите каналот, па дури и да креирате слики од екранот од она што во моментот е прикажано на ТВ.

Исто така, на вториот екран на далечинскиот управувач на LG TV, достапен е до апликации и пренесување содржина користејќи SmartShare.

Можете да го преземете далечинскиот управувач за телевизори од официјални продавници за апликации

  • LG TV далечински за Android
  • LG TV далечински за iPhone и iPad

Далечински управувач за далечински управувач на ТВ Панасоник ТВ на Android и iPhone

Слична апликација има и за Panasonic Smart TV, достапна дури и во две верзии (ја препорачувам најновата - Panasonic TV Remote 2).

Во далечинскиот управувач за Android и iPhone за iPad Panasonic телевизор има елементи за префрлување канали, тастатура за ТВ, тастатура за игри, игра за далечинско репродукција на ТВ.

Може да го преземете Panasonic TV Remote бесплатно од официјалните продавници за апликации:

  • //play.google.com/store/apps/details?id=com.panasonic.pavc.viera.vieraremote2 - за Android
  • //itunes.apple.com/en/app/panasonic-tv-remote-2/id590335696 - за iPhone

Далечински остро SmartCentral

Ако сте сопственик на паметна телевизија Sharp, тогаш за вас е достапна официјалната апликација за далечински управувач за Android и iPhone, способна да контролира неколку телевизори одеднаш, како и да емитува содржина од вашиот телефон и од Интернет на големиот екран.

Постои еден можен недостаток - апликацијата е достапна само на англиски јазик. Можеби има и други недостатоци (но, за жал, немам на што да се тестирам), бидејќи прегледите од официјалната апликација не се најдобри.

Преземете го Sharp SmartCentral за вашиот уред овде:

  • //play.google.com/store/apps/details?id=com.sharp.sc2015 - за Android
  • //itunes.apple.com/us/app/sharp-smartcentral-remote/id839560716 - за iPhone

Philips MyRemote

И друга официјална апликација е далечинскиот управувач Philips MyRemote за телевизори од соодветната марка. Немам можност да ја проверам ефикасноста на Philips MyRemote, но судејќи според слики од екранот, можеме да претпоставиме дека овој далечински управувач на телефонот за ТВ е пофункционален од горенаведените колеги. Ако имате искуство во користење (или се појавувате по читањето на овој преглед), драго ми е ако можете да го споделите ова искуство во коментарите.

Секако, постојат сите стандардни функции на ваквите апликации: гледање на Интернет ТВ, пренесување на видео и слики на ТВ, управување со зачувани снимки на преноси (ова може да се направи и со апликација за далечински управувач за Sony), а во контекст на овој напис - далечински управувач на ТВ, како и негово поставување .

Службени страници за преземање на Philips MyRemote

  • За Android (поради некоја причина, официјалната апликација Philips исчезна од Play Store, но има далечински управувано од трети страни - //play.google.com/store/apps/details?id=com.tpvision.philipstvapp)
  • За iPhone и iPad

Неофицијални далечински управувачи на ТВ за Android

Кога барам далечински управувачи на ТВ на Android таблети и телефони на Google Play, наидов на многу неофицијални апликации. Од оние со добри прегледи за кои не е потребна дополнителна опрема (поврзано преку Wi-Fi), може да се забележат апликации од еден развивач што може да се најдат на нивната страница FreeAppsTV.

Во списокот на достапни - апликации за телевизори со далечински управувач LG, Samsung, Sony, Philips, Panasonic и Toshiba. Дизајнот на самиот далечински управувач е едноставен и познат, а од прегледите можеме да заклучиме дека во основа сè работи како што треба. Значи, ако поради некоја причина официјалната апликација не ви одговараше, можете да ја пробате оваа опција на далечинскиот управувач.

Pin
Send
Share
Send