Интернет преглед на системски систем Андроид - која е оваа апликација и зошто не се вклучува

Pin
Send
Share
Send

Сопствениците на Android телефони и таблети понекогаш внимаваат на апликацијата Android System Webview com.google.android.webview во списокот со апликации и поставуваат прашања: каква програма е таа, а понекогаш и зошто не се вклучува и што треба да се направи за да се вклучи.

Во овој краток напис - детално за тоа што е одредена апликација, како и зошто може да биде во состојба "Оневозможена" на вашиот уред со Android.

Што е веб-преглед на системот за Android (com.google.android.webview)

Android System Webview е системска апликација која ви овозможува да отворате врски (страници) и други веб-содржини во рамките на апликациите.

На пример, развив апликација за Android за страницата remontka.pro и ми треба можност да отворам некоја страница од оваа страница во мојата апликација без да одам во стандардниот прелистувач, за таа цел можете да го користите Интернет-системот за прегледување на Android системот.

Речиси секогаш, оваа апликација е преинсталирана на уреди, сепак, ако поради некоја причина не е таму (на пример, ја избришавте со користење на root пристап), можете да ја преземете од Play Store: //play.google.com/store/apps /details?id=com.google.android.webview

Зошто оваа апликација не се вклучува

Второто често поставувано прашање во врска со Интернет-системот за прегледување на систем Андроид е зошто е исклучен и не се вклучува (како да го вклучите).

Одговорот е едноставен: почнувајќи од Android 7 Nougat, тој престана да се користи и стандардно е оневозможен. Сега истите задачи се вршат преку механизмите на Google Chrome или вградените алатки на самите апликации, т.е. нема потреба да се вклучува.

Ако имате итна потреба да го вклучите точно системот Webview во Android 7 и 8, постојат следниве два начина за тоа.

Првиот е поедноставен:

  1. Во апликациите, исклучете го Google Chrome.
  2. Инсталирајте / ажурирајте го Интернет-системот за Android систем од Play Store.
  3. Отворете нешто што користи веб-преглед на системот за Android, на пример, одете до поставките - За уредот - Правни информации - Правни информации на Google, а потоа отворете една од врските.
  4. После тоа, вратете се на апликацијата и можете да видите дека е вклучено.

Забележете дека по вклучувањето на Google Chrome повторно ќе се исклучи - тие не работат заедно.

Вториот е нешто покомплициран и не секогаш функционира (понекогаш можноста за префрлување не е достапна).

  1. Вклучете го режимот на развивач на вашиот Android уред.
  2. Одете во делот "За развивачи" и кликнете на ставката "Услуга WebView".
  3. Можеби ќе видите тука можност да изберете помеѓу Хром стабилен и Андроид систем WebView (или Google WebView, што е иста работа).

Ако ја промените услугата WebView од Chrome во Android (Google), ќе ја овозможите апликацијата во овој напис.

Pin
Send
Share
Send