Не успеа да пристапи до услугата за инсталирање Виндоус - како да се поправи

Pin
Send
Share
Send

Кога инсталирате програми и компоненти на Windows дистрибуирани како инсталетер со наставката .MSI, може да наидете на грешка "Не можам да пристапите до услугата за инсталирање Виндоус". Проблемот може да се сретне во Windows 10, 8 и Windows 7.

Овој прирачник за упатства детали како да ја поправите грешката "Не успеав да пристапите до инсталаторот за услуги на Windows Installer" - се презентирани неколку методи, од поедноставни и честопати поефикасни до покомплексни.

Забелешка: пред да започнете со следните чекори, препорачувам да проверите дали има точки за обновување на компјутерот (контролен панел - обновување на системот) и користете ги ако се достапни. Исто така, ако имате оневозможено ажурирање на Windows, вклучете ги и извршете системско ажурирање, честопати ова го решава проблемот.

Проверка на работата на услугата "Windows Installer", ако е потребно, нејзиното започнување

Првата работа што треба да ја проверите е дали услугата за инсталирање Виндоус е оневозможена од која било причина.

За да го направите ова, следете ги овие едноставни чекори.

  1. Притиснете ги копчињата Win + R на тастатурата, внесете услуги.msc во прозорецот Run и притиснете Enter.
  2. Се отвора прозорец со список на услуги, пронајдете "Windows Installer" во списокот и кликнете двапати на оваа услуга. Ако услугата не е наведена, видете дали има Windows Installer (ова е иста работа). Ако не е таму, тогаш за одлуката - понатаму во упатствата.
  3. Стандардно, почетниот тип за услугата треба да се постави на "Manual", а нормалната состојба треба да се запре "(започнува само за време на инсталацијата на програми).
  4. Ако имате Windows 7 или 8 (8.1) и типот за стартување за услугата за Windows Installer е поставен на Disabled, изменете го во Manual и применете ги поставките.
  5. Ако имате Windows 10 и типот на стартување е поставен на "Оневозможено", може да наидете на фактот дека не можете да го промените типот на стартување во овој прозорец (ова може да биде и со 8-ke). Во овој случај, следете ги чекорите 6-8.
  6. Извршете го уредникот на регистарот (Win + R, внесете) регедит).
  7. Одете во клучот за регистар
    HKEY_LOCAL_MACHINE  Систем  Тековен Контрол Постави  Услуги  msiserver
    и кликнете двапати на опцијата Start во десниот панел.
  8. Поставете го на 3, кликнете на ОК и рестартирајте го компјутерот.

Исто така, само за секој случај, проверете го типот на стартување на услугата "Remote Procedure Call RPC" (работата на услугата за Windows Installer зависи од тоа) - треба да се инсталира во "Автоматско", а самата услуга треба да работи. Исто така, услугите за оневозможени DCOM сервери за лансирање и RPC Endpoint Mapper може да влијаат врз работењето.

Следниот дел опишува како да ја вратите услугата "Windows Installer", но, покрај ова, предложените поправки ги враќаат и основните параметри за стартување на услугата, што може да помогне во решавањето на проблемот.

Ако нема услуга "Windows Installer" или "Windows Installer" во услуги.msc

Понекогаш може да биде дека услугите за инсталирање Виндоус не се во списокот со услуги. Во овој случај, можете да се обидете да ја вратите со помош на reg-датотеката.

Можете да преземете такви датотеки од страниците (на страницата ќе најдете табела со список на услуги, да ја преземете датотеката за Windows Installer, да ја стартувате и да ја потврдите унијата со регистарот, по спојувањето, рестартирајте го компјутерот):

  • //www.tenforums.com/tutorials/57567-restore-default-service-windows-10-a.html (за Windows 10)
  • //www.sevenforums.com/tutorials/236709-service-restore-default-service-windows-7-a.html (за Windows 7).

Проверете ги политиките за услуги за инсталирање на Windows

Понекогаш системските измени и менувањето на политиките за инсталирање на Windows може да доведат до одредена грешка.

Ако имате Windows 10, 8 или Windows 7 Professional (или Enterprise), можете да проверите дали политиките на Windows Installer се променети како што следува:

  1. Притиснете Win + R и напишете gpedit.msc
  2. Одете во Компјутерска конфигурација - Административни обрасци - Компоненти - Windows Installer.
  3. Потврдете дека сите правила се поставени на Не Конфигурирано. Ако тоа не е случај, кликнете двапати на политиката со наведената состојба и поставете ја на "Не е дефинирано".
  4. Проверете ги правилата во сличен дел, но во „Конфигурација на корисници“.

Ако вашето домашно издание на Windows е инсталирано на вашиот компјутер, патеката ќе биде како што следува:

  1. Одете во уредникот на регистарот (Win + R - регедит).
  2. Одете во делот
    HKEY_LOCAL_MACHINE  СОФТВЕР  Политики  Мајкрософт  Виндоус 
    и проверете дали има подметка со име Installer. Ако има - избришете го (кликнете со десното копче на инсталаторот "папка" - избришете).
  3. Проверете за сличен дел во
    HKEY_CURRENT_USER  SOFTWARE  Политики  Мајкрософт  Виндоус 

Ако горенаведените методи не помогнаа, обидете се да ја вратите услугата за Windows Installer рачно - 2-ри метод во посебна инструкција, услугата за Windows Installer не е достапна, исто така, обрнете внимание на 3-та опција, може да работи.

Pin
Send
Share
Send