Инсталирајте Visual Studio Code на Linux

Pin
Send
Share
Send

Секој програмер треба да има удобна апликација во која ќе го напише и уредува изворниот код. Visual Studio Code е едно од најдобрите решенија дистрибуирани и на Windows и на оперативните системи на кернелот Linux. Инсталирањето на споменатиот уредник може да се изврши со различни методи, од кои секоја ќе биде најоптимална за одредена класа на корисници. Да се ​​задржиме на оваа постапка денес и да се справиме со сите активности што е можно подетално.

За жал, интегрираната развојна околина наречена Visual Studio е достапна само за компјутери што работат Windows. Веднаш треба да се забележи дека во оваа статија ние покажуваме како да го преземете уредникот за изворен код на Visual Studio Code - едно од решенијата во линија VS.

Инсталирање на Visual Studio Code на Linux

Се разбира, има многу дистрибуции напишани на кернелот Linux. Сепак, оперативните системи засновани врз Дебиан или Убунту се особено популарни сега. Тоа е на такви платформи на кои сакаме да обрнеме внимание, преземајќи ја јасност Убунту 18.04. Сопственици на други дистрибуции, ние исто така ќе ви кажеме како најдобро да се инсталира, но ајде да започнеме во ред.

Метод 1: Користење складишта преку конзолата

Мајкрософт активно ги следи своите официјални складишта. Најновите верзии на програми брзо се поставени таму и корисниците можат веднаш да ги преземат и да ги инсталираат на нивниот компјутер без никакви проблеми. Што се однесува до Visual Studio Code, треба да размислите за опциите користејќи две различни складишта. Интеракцијата со првиот е како што следува:

  1. Стартувај „Терминал“ преку Ctrl + Alt + T или користете ја соодветната икона во менито.
  2. Регистрирајте командаsudo snap install - classic vscodeда преземете и инсталирате VS од официјалното складиште.
  3. Потврдете го идентитетот на сметката со внесување на вашата лозинка за пристап до root.
  4. Преземањето датотеки од каналот може да потрае некое време, не исклучувајте ја конзолата за време на овој процес.
  5. По завршувањето на инсталацијата, ќе добиете известување и веднаш можете да ја започнете програмата со внесувањепротивкод.
  6. Сега можете да комуницирате со графичкиот интерфејс на уредникот на интерес. Во менито беше креирана икона преку која се стартува и VS.

Сепак, методот на инсталација преку презентираниот складиште не е погоден за секој корисник, затоа препорачуваме да се запознаете со алтернативна опција што не е покомплицирана од оној што се разгледува.

  1. Отворено „Терминал“ Прво на сите, ажурирајте ги системските библиотеки со внесувањеажурирање на sudo соодветно.
  2. Следно, треба да ги инсталирате зависностите користејќиsudo apt инсталирај софтвер-својства-вообичаен apt-transport-https wget.
  3. Потврдете го додавањето на нови датотеки со избирање на точната опција.
  4. Инсталирајте го копчето Microsoft GPG, кој ја игра улогата на шифрирање на електронски потписи прекуwget -q //packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc -O- | додавање на клуч на sudo apt -.
  5. Потоа завршете го додавањето со вметнување на линијатаsudo add-apt-repository "deb [arch = amd64] //packages.microsoft.com/repos/vscode стабилна главна".
  6. Останува само да ја инсталираме самата програма со пишувањеsudo соодветна инсталација код.
  7. Започнување со Visual Studio Code додаден на системот на овој начин се врши преку командатакод.

Метод 2: Преземете го официјалниот DEB пакет

Не сите корисници понекогаш се погодни за работа преку конзолата или може да има некои потешкотии со тимовите. Покрај тоа, понекогаш нема интернет-врска на компјутерот. Во овие случаи, официјалниот пакет DEB доаѓа до спасување, што можете претходно да го преземете на медиумите и да инсталирате VS Code на вашиот компјутер.

Преземете DEB пакет Visual Studio Code

  1. Следете го линкот погоре и преземете го DEB пакетот на програмата што ви треба.
  2. Отворете ја папката каде е извршено преземањето и извршете го.
  3. Започнете со инсталацијата преку "Управувач со апликации".
  4. Потврдете ја вашата сметка со лозинка.
  5. На крајот на инсталацијата, можете да ја пронајдете иконата за стартување на програмата преку менито со помош на пребарувањето.

Ако има потреба да додадете ажурирања во однос на софтверот, отворете ја конзолата и внесете ги следниве команди една по една:

sudo apt-get install apt-transport-https
ажурирање на ажурирање на sudo
sudo apt-get code install

За корисниците кои користат дистрибуции засновани врз основа на RHEL, Fedora или CentOS, треба да ги користите линиите подолу за да ја инсталирате програмата.

sudo rpm --import //packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc

sudo sh-c 'echo -e "[code] nname = Visual Studio Code nbaseurl = // pack.microsoft.com/yumrepos/vscode enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=//packages.microsoft.com /keys/microsoft.asc "> /etc/yum.repos.d/vscode.repo '

Пакетите се ажурираат со наведувањепровери-ажурирање на ДНФи тогашsudo dnf код за инсталирање.

Постојат сопственици и оперативен систем на openSUSE и SLE. Тука кодот малку се менува:

sudo rpm --import //packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc

sudo sh -c 'echo -e "[code] nname = Visual Studio Code nbaseurl = // pack.microsoft.com/yumrepos/vscode enabled=1 type=rpm-md gpgcheck=1 gpgkey=/ /packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc "> /etc/zypp/repos.d/vscode.repo '

Ажурирањето се врши преку секвенцијално активирање.освежување на судо циперикод за инсталирање на sudo ципер

Сега сте запознаени со методите за инсталација на Visual Studio Code на различни дистрибуции на кернелот за Linux. Ако наидете на какви било проблеми или дефекти, не заборавајте прво да го прочитате текстот за грешки, да ја проучите официјалната документација на оперативниот систем и да оставите прашања во коментарите.

Pin
Send
Share
Send