Креирање на FTP сервер на Linux

Pin
Send
Share
Send

Преносот на датотеки на мрежата се врши благодарение на правилно конфигурираниот FTP-сервер. Таквиот протокол работи со употреба на TCP врз архитектурата на клиент-сервер и користи разни мрежни врски за да се обезбеди пренесување на командите помеѓу поврзаните јазли. Корисниците кои се поврзани со одреден хостинг, се соочуваат со потреба да конфигурираат личен FTP сервер според барањата на компанија која обезбедува услуги за одржување на страници или друг софтвер. Следно, ние ќе покажеме како да создадеме таков сервер во Linux со помош на една од комуналните услуги како пример.

Направете FTP-сервер на Linux

Денес ќе користиме алатка наречена VSftpd. Предностите на таков FTP-сервер се тоа што работи стандардно на многу оперативни системи, одржува официјални складишта на различни дистрибуции на Linux и е релативно лесно да се конфигурира за правилно функционирање. Патем, овој FTP официјално се користи на кернелот Linux, а многу хостинг компании препорачуваат да инсталираат VSftpd. Затоа, ајде да обрнеме внимание на чекор-по-чекор инсталација и конфигурација на потребните компоненти.

Чекор 1: Инсталирајте VSftpd

Стандардно, сите потребни библиотеки на VSftpd не се вклучени во дистрибуциите, така што тие мора да се преземат рачно преку конзолата. Се спроведува на следниов начин:

  1. Отворено „Терминал“ кој било пригоден метод, на пример, преку менито.
  2. Сопствениците на верзии Debian или Ubuntu треба да регистрираат командаsudo apt-get install vsftpd. Центос, Федора -yum инсталирај vsftpd, и за Генто -излезе vsftpd. По воведувањето, кликнете на Внесетеза да се започне процесот на инсталација.
  3. Потврдете ја вашата сметка со соодветна лозинка.
  4. Почекајте да завршите со додавање на нови датотеки во системот.

Ние привлекуваме внимание на сопствениците на CentOS кои користат посветен виртуелен сервер од кој било хостинг. Е треба да го ажурирате модулот за јадрото на оперативниот систем, бидејќи без оваа постапка ќе се појави критична грешка за време на инсталацијата. Внесете ги следниве команди последователно:

ажурирање yum
rpm -Uvh //www.elrepo.org/elrepo-release-7.0-2.el7.elrepo.noarch.rpm
инсталирај го yum-plugin-fastestmirror
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирајте кернел-ml-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-devel-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирајте кернел-ml-devel-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-doc-3.15.6-1.el7.elrepo.noarch.rpm
yum install kernel-ml-doc-3.15.6-1.el7.elrepo.noarch.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-headers-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирајте кернел-ml-заглавија-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-tools-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-tools-libs-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирај кернел-ml-алатки-libs-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирај кернел-ml-алатки-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/kernel-ml-tools-libs-devel-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирајте кернел-ml-алатки-libs-devel-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/perf-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum install perf-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
wget //mirrors.neterra.net/elrepo/kernel/el7/x86_64/RPMS/python-perf-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum инсталирај го питон-пер-3.15.6-1.el7.elrepo.x86_64.rpm
yum --enablerepo = elrepo-кернел инсталирајте јадрото-ml

По завршување на оваа постапка, извршете ја конфигурациската датотека на кој било удобен начин./boot/grub/grub.conf. Променете ја неговата содржина така што на крајот следниве параметри имаат соодветни вредности:

стандардно = 0
истек на време = 5
наслов vmlinuz-4.0.4-1.el7.elrepo.x86_64
корен (hd0.0)
кернел /boot/vmlinuz-4.0.4-1.el7.elrepo.x86_64 конзола = hvc0 xencons = tty0 root = / dev / xvda1 ro
initrd /boot/initramfs-4.0.4-1.el7.elrepo.x86_64.img

Потоа, само треба да го рестартирате посветен сервер и да преминете на директна инсталација на FTP-серверот на компјутерот.

Чекор 2: Почетна подесување на серверот за FTP

Заедно со програмата, неговата конфигурациска датотека беше преземена на компјутерот, почнувајќи од кој функционира серверот FTP. Сите поставки се вршат чисто индивидуално според препораките на хостингот или вашите сопствени преференции. Можеме само да покажеме како се отвора оваа датотека и на кои параметри треба да се посвети внимание.

  1. На оперативните системи Debian или Ubuntu, датотеката за конфигурација работи вака:sudo nano /etc/vsftpd.conf. На Центос и Федора е на пат/etc/vsftpd/vsftpd.confи во Генто -/etc/vsftpd/vsftpd.conf.example.
  2. Самата датотека се појавува во конзолата или уредникот на текст. Забележете ги точките подолу. Во датотеката за конфигурација, тие треба да ги имаат истите вредности.

    анонимен_ оној = НЕ
    local_enable = ДА
    write_enable = ДА
    chroot_local_user = ДА

  3. Изведете го остатокот од уредувањето себе, и после тоа, не заборавајте да ги зачувате измените.

Чекор 3: Додавање на напреден корисник

Ако не сакате да работите со FTP-серверот преку вашата главна сметка или сакате да обезбедите пристап до други корисници, креираните профили мора да имаат права на superuser, така што пристапот до алатката VSftpd не предизвикува грешки за кои негира пристап.

  1. Стартувај „Терминал“ и внесете ја командатакорисник на корисници на sudo adduser1каде корисник1 - Името на новата сметка.
  2. Поставете лозинка за тоа, а потоа потврдете ја. Покрај тоа, ние препорачуваме да се сеќавате на домашниот директориум на сметката, во иднина можеби ќе треба да го пристапите преку конзолата.
  3. Пополнете ги основните информации - полно име, број на соба, телефонски броеви и други информации, доколку е потребно.
  4. После тоа, дајте му на корисникот напредни права со внесување на командатаsudo adduser user1 sudo.
  5. Создадете посебен директориум за корисникот да ги чува своите датотеки прекуsudo mkdir / home / user1 / датотеки.
  6. Следно, префрлете се во вашата домашна папка прекуЦД / домаи таму направете го новиот корисник сопственик на вашиот директориум со внесувањеchown root: root / home / user1.
  7. Рестартирајте го серверот откако ќе ги направите сите промениsudo услуга vsftpd рестарт. Само во дистрибуцијата на Gentoo, алатката се рестартира/etc/init.d/vsftpd рестарт.

Сега можете да ги извршите сите потребни активности на FTP-серверот во име на нов корисник кој има напредни права за пристап.

Чекор 4: Конфигурирајте го заштитниот ид (само на Убунту)

Корисниците на други дистрибуции можат безбедно да го прескокнат овој чекор, бидејќи конфигурацијата на пристаништето повеќе не е потребна никаде, само во Убунту. Стандардно, Firewall е конфигуриран на таков начин што нема да дозволи дојдовен сообраќај од адресите што ни се потребни, така што ќе треба да го дозволите неговиот премин рачно.

  1. Во конзолата, активирајте ги командите еден по еденsudo ufw оневозможииsudo ufw овозможида го рестартирате огнениот ид.
  2. Додадете влезни правила користејќиsudo ufw овозможи 20 / tcpиsudo ufw дозволи 21 / tpp.
  3. Проверете дали внесените правила се применети со прегледување на статусот на заштитниот идстатус на судо уфв.

Одделно, сакам да забележам неколку корисни команди:

  • /etc/init.d/vsftpd стартилиуслуга vsftpd старт- анализа на конфигурациската датотека;
  • netstat -tanp | поздрав ЛИСЕН- верификација на инсталацијата на FTP-серверот;
  • човек vsftpd- јавете се во службената документација на VSftpd за да ги најдете потребните информации во врска со работењето на комуналните услуги;
  • услугата vsftpd рестартили/etc/init.d/vsftpd рестарт- рестартирање на серверот.

Во врска со пристапот до серверот FTP и понатамошна работа со него, контактирајте ги претставниците на хостинг за добивање на овие податоци. Со нив, можете да разјасните информации за суптилностите на подесување и појава на разни видови грешки.

На овој напис доаѓа до крајот. Денес ја испитавме постапката за инсталирање на серверот VSftpd без да биде врзана за кој било хостинг, па разгледајте го ова кога ги следите нашите упатства и споредете ги со оние што ги дава компанијата што содржи вашиот виртуелен сервер. Покрај тоа, препорачуваме да се запознаете со нашиот друг материјал, во кој се разговара за темата за инсталирање на LAMP компоненти.

Погледнете исто така: Инсталирање на LAMP софтверски пакет на Ubuntu

Pin
Send
Share
Send