Може ли да инсталирам Internet Explorer 9 на Windows XP

Pin
Send
Share
Send


Internet Explorer е прелистувач развиен од Microsoft за употреба на оперативните системи Windows, Mac OS и UNIX. IE, покрај демонстрирање на веб-страници, врши и други функции во оперативниот систем, вклучително и ажурирање на оперативниот систем.

IE 9 на Windows XP

Internet Explorer на деветтата верзија е дизајниран да донесе многу нови за развој на веб, така што додаде поддршка за SVG, вградени HTML 5 експериментални карактеристики и вклучи хардверско забрзување за Direct2D графика. Во последната опција лежи проблемот со некомпатибилност помеѓу Internet Exploper 9 и Windows XP.

XP користи модели на возачи за видео картички што не поддржуваат Direct2D API. Едноставно е невозможно да се спроведе, така што IE 9 не беше објавен за Win XP. Од горенаведеното, извлекуваме едноставен заклучок: невозможно е да се инсталира деветтата верзија на овој прелистувач на Windows XP. Дури и ако по некое чудо успеете, нема да работи нормално или воопшто ќе одбиете да започнете.

Заклучок

Како што веќе споменавме, IE 9 не е наменет за XP, но има „занаетчии“ кои нудат „фиксни“ дистрибуции за инсталација на овој оперативен систем. Во никој случај не преземајте и инсталирајте такви пакети, ова е измама. Запомнете дека Explorer не само што прикажува страници на Интернет, туку учествува и во работата на системот и така, некомпатибилниот комплет за дистрибуција може да доведе до сериозни дефекти, до моментот на губење на функционалноста. Затоа, користете го она што е (IE 8) или надградете на посовремен оперативен систем.

Pin
Send
Share
Send