Слободен софтвер на Microsoft за кој не сте знаеле

Pin
Send
Share
Send

Ако мислите дека оперативниот систем Виндоус, канцеларискиот пакет Office, антивирусот Microsoft Security Essentials и неколку други софтверски производи се сè што може да ви понуди корпорацијата, тогаш грешите. Многу интересни и корисни програми може да се најдат во делот Sysinternals на страницата Microsoft Technet, дизајниран за ИТ професионалци.

Во Sysinternals, можете да преземате програми за Windows бесплатно, од кои повеќето се прилично моќни и корисни комунални услуги. Изненадувачки, не премногу корисници се свесни за овие комунални услуги, се должи на фактот дека страницата TechNet ја користат главно системските администратори и, покрај тоа, не сите информации за тоа се претставени на руски јазик.

Што ќе најдете во овој преглед? - Бесплатни програми од Microsoft кои ќе ви помогнат да погледнете подлабоко во Виндоус, да користите неколку работна површина во оперативниот систем или да играте трик за колегите.

Ајде да одиме: тајни комунални услуги за Microsoft Windows.

Авторони

Без оглед колку брзо вашиот компјутер, услугите на Виндоус и програмите за стартување ќе помогнат да се забави вашиот компјутер и неговата брзина на вчитување. Мислете msconfig е она што ви треба? Верувајте ми, Autoruns ќе ви покажат и ќе ви помогнат да конфигурирате многу повеќе работи што започнуваат кога ќе го вклучите вашиот компјутер.

Табот "Сè" избрано во програмата по дифолт ги прикажува сите програми и услуги при стартување. За да управувате со опциите за стартување во малку попогодна форма, има јазичиња Logon, Internet Explorer, Explorer, Закажени задачи, возачи, услуги, провајдери на Winsock, Монитори за печатење, Монитори за печатење, AppInit и други.

Стандардно, многу активности се забранети во Autoruns, дури и ако ја водите програмата во име на администраторот. Кога ќе пробате да промените некои параметри, ќе ја видите пораката "Грешка при менување на состојбата на артикалот: пристапот е одбиен".

Со Autoruns, можете да исчистите многу работи од стартување. Но, бидете внимателни, оваа програма е за оние кои знаат што прават.

Преземете ја програмата Autoruns //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

Монитор на процеси

Споредено со „Монитор на процеси“, стандардниот менаџер на задачи (дури и во Виндоус 8) воопшто не ви покажува ништо. Monitor Monitor, покрај прикажувањето на сите програми што работат, процеси и услуги, во реално време го ажурираат статусот на сите овие елементи и секоја активност што се јавува во нив. За да дознаете повеќе за еден процес, само отворете го со двоен клик.

Со отворање на панелот за својства, можете детално да научите за процесот, библиотеките што ги користи, пристапите до тврди и надворешни дискови, употребата на мрежен пристап и голем број други точки.

Може да го преземете Монитор на процеси бесплатно овде: //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645.aspx

Работна површина

Без оглед на тоа колку монитори имате и каква големина се, сепак нема да има доволно простор. Повеќе работни компјутери се решение запознато со корисниците на Linux и Mac OS. Користејќи ја програмата за работна површина, можете да користите повеќе десктоп компјутери во Windows 8, Windows 7 и Windows XP.

Повеќе компјутери во Windows 8

Префрлањето помеѓу повеќе работна површина се случува со користење на само-конфигурирани топли копчиња или со користење на иконата за послужавник за Windows. Различни програми можат да бидат лансирани на секоја работна површина, а во Виндоус 7 и Виндоус 8 различни програми се прикажани во лентата со задачи.

Значи, ако ви требаат неколку десктоп компјутери во Виндоус, Дсктопс е ​​една од најприфатливите опции за спроведување на оваа одлика.

Преземи работна површина //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc817881.aspx

Сделете

Бесплатната програма Sdelete е алатка за безбедно бришење на датотеки за партиција NTFS и FAT на локални и надворешни хард дискови, како и на USB флеш-мемори. Можете да го користите Sdelete за безбедно да ги избришете папките и датотеките, да ослободите простор на вашиот хард диск или да го избришете целиот диск. Програмата го користи стандардот DOD 5220.22-M за безбедно бришење на податоците.

Програма за преземање: //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443.aspx

Блуз-екран

Дали сакате да им покажете на колегите или другарите како изгледа синиот екран на смртта на Виндоус? Преземете и извршете ја програмата BlueScreen. Едноставно можете да ја стартувате, или со десен клик на неа, инсталирајте ја програмата како скриншнер. Како резултат, ќе ги видите наизменичните сини екрани за смрт на Виндоус во нивните различни верзии. Покрај тоа, информациите прикажани на синиот екран ќе бидат генерирани во зависност од конфигурацијата на вашиот компјутер. И од ова, можете да добиете добра шега.

Преземете сино екран на смртта на Windows со блуз-екран на Windows //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897558.aspx

БГИнфо

Ако сакате десктопот да содржи информации наместо мачки, програмата BGInfo е токму за вас. Овој софтвер ја заменува десктоп позадината со системски информации за вашиот компјутер, како што се: информации за опрема, меморија, простор на хард дискови итн.

Списокот на параметри што ќе бидат прикажани може да се конфигурира; исто така е поддржано и водење на програмата од командната линија со параметри.

BGInfo можете да го преземете бесплатно тука: //technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897557.aspx

Ова не е целосен список на комунални услуги што може да се најдат на Sysinternals. Значи, ако сте заинтересирани да гледате други бесплатни системски програми од Microsoft, одете и одберете.

Pin
Send
Share
Send