Објавени Google Docs за Android

Pin
Send
Share
Send

Официјалната апликација на Google Docs (Google Docs) се појави вчера во продавницата на Google Play. Во принцип, има уште две апликации кои се појавија порано и исто така ви овозможуваат да ги уредувате вашите документи на вашата сметка на Google - Google Drive и Quick Office. (Исто така, може да биде интересно: Бесплатно Microsoft Office преку Интернет).

Во исто време, Google Drive (Диск) е, како што подразбира името, апликација првенствено за работа со нејзино складирање на облак и, меѓу другото, дефинитивно му е потребен пристап до Интернет, а Quick Office е дизајниран да отвори, креира и уредува документи на Microsoft Канцеларија - текст, табели и презентации. Кои се разликите помеѓу новата апликација?

Соработувајте за документи во мобилната апликација Документи на Google

Со новата апликација, нема да ги отворите документите на Microsoft .docx или .doc, не постои за ова. Како што следи од описот, таа е наменета за создавање и уредување на документи (имено документи на Гугл) и соработка за нив, со посебен акцент на последниот аспект и тоа е главната разлика од другите две апликации.

Во Google Docs за Android, можете да соработувате на документи во реално време на вашиот мобилен уред (како и во веб-апликација), односно гледате измени направени од други корисници во презентација, табела или документ. Покрај тоа, можете да коментирате за постапките или да одговорите на коментарите, да го уредувате списокот на корисници на кои им е дозволен пристап за уредување.

Покрај функциите за соработка, во апликацијата „Документи на Google“ можете да работите на документи без пристап до Интернет: поддржани се и офлајн уредување и создавање (што не беше во „Гугл диск“, се бараше врска).

Што се однесува до уредувањето на документите директно, основните основни функции се достапни: фонтови, усогласување, едноставни можности за работа со табели и некои други. Не експериментирав со табели, формули и создавање презентации, но мислам дека ќе ги најдете главните работи што можеби ви се потребни таму, и дефинитивно можете да ја гледате презентацијата.

Искрено, јас не разбирам зошто да направам неколку апликации со функции на преклопување, наместо, на пример, да имплементираме сè одеднаш, еден најпогоден кандидат се чини дека е Google Drive. Можеби ова се должи на различни тимови за развој со свои идеи, можеби нешто друго.

На еден или друг начин, новата апликација дефинитивно ќе им помогне на оние кои претходно работеа заедно во „Документи на Google“, но не знам за останатите корисници.

Можете да ги преземете Докулите на Google бесплатно од официјалната продавница за апликации тука: //play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.docs.editor.docs

Pin
Send
Share
Send