Потивни антивирусни дискови и USB

Pin
Send
Share
Send

Повеќето корисници се запознаени со антивирусните дискови, како што се Kaspersky Recue Disk или Dr.Web LiveDisk, сепак, има голем број на алтернативи од скоро секој водечки производител на антивируси, за кои тие знаат помалку. Во овој преглед, ќе зборувам за антивирусни решенија за подигнување, кои се веќе споменати и кои се запознати за руски корисник и како тие можат да бидат корисни во лекувањето на вируси и враќање на перформансите на компјутерот. Погледнете исто така: Најдобар бесплатен антивирус.

Само по себе, диск за подигање (или USB флеш диск) со антивирусен софтвер може да биде потребен во случаи кога не е можно нормално подигнување на Windows или отстранување на вируси, на пример, ако треба да го отстраните банерот од работната површина. Во случај на подигнување од таков диск, антивирусен софтвер има повеќе опции (се должи на фактот дека системот ОС не се вчитува и пристапот до датотека не е блокиран) за решавање на проблемот и, покрај тоа, повеќето од овие решенија содржат дополнителни алатки што ви овозможуваат да го обновувате Windows со рака

Дискови за спасување Касперски

Бесплатниот анти-вирусен диск Kaspersky е едно од најпопуларните решенија за отстранување на вируси, транспаренти од работната површина и друг малициозен софтвер. Покрај самиот антивирус, Kaspersky Rescue Disk содржи:

  • Уредувач на регистар, кој е многу корисен за отстранување на многу компјутерски проблеми, не мора да биде поврзан со вируси
  • Мрежна поддршка и прелистувач
  • Управувач со датотеки
  • Поддржан текст и графички кориснички интерфејс

Овие алатки се сосема доволно за да се поправат, ако не и сите, тогаш толку многу работи што можат да се мешаат во нормалното работење и вчитувањето на Виндоус.

Може да ја преземете Kaspersky Rescue Disk од официјалната страница //www.kaspersky.ru/virus-scanner, преземената ISO-датотека може да се напише на диск или да се направи бутабилен USB флеш-уред (користејќи го GRUB4DOS-подигачот, можете да го користите WinSetupFromUSB за да ја снимите на USB).

Dr.Web LiveDisk

Следниот најпопуларен диск за подигнување со антивирусен софтвер на руски е Dr.Web LiveDisk, кој може да се преземе од официјалната страница //www.freedrweb.com/livedisk/?lng=en (ISO датотека за палење на дискот и датотека EXE е достапна за преземање да креирате бутабилен флеш-уред со антивирус). Самиот диск содржи антивирусна алатка Dr.Web CureIt, како и:

  • Уредник на регистар
  • Двајца раководители на датотеки
  • Mozilla Firefox прелистувач
  • Терминал

Сето ова е претставено во едноставен и интуитивен графички интерфејс на руски јазик, што ќе биде едноставно за неискусен корисник (и искусен ќе биде среќен што има збир на комунални услуги содржани во него). Можеби, како и претходниот, ова е еден од најдобрите антивирусни погони за почетниците.

Самостоен Windows Defender (Офлајн на Microsoft Windows Defender)

Но, малкумина знаат дека Мајкрософт има свој антивирусен диск - Windows Defender Offline или Windows Standalone Defender. Можете да го преземете од официјалната страница //windows.microsoft.com/en-US/windows/what-is-windows-defender-offline.

Се вчитува само веб-инсталаторот, по започнувањето на кој можете да изберете што треба да се направи:

  • Запалете антивирус на дискот
  • Креирај USB диск
  • Изгорете ја ISO-датотеката

По подигнување од креиран диск, започнува стандардниот Windows Defender, кој автоматски започнува со скенирање на системот за вируси и други закани. Кога се обидов да ја водам командната линија, менаџер на задачи или нешто друго на кој било начин, ништо не ми донесе од тоа, иако барем командната линија би била корисна.

Безбедносен панда

Познатиот антивирусен Панда облак, исто така, има свој антивирусен раствор за компјутери што не се подигнуваат - SafeDisk. Користењето на програмата се состои од неколку едноставни чекори: изберете јазик, извршете скенирање на вируси (откриените закани се бришат автоматски). Поддржано е онлајн ажурирање на антивирусната база на податоци.

Можете да преземете Panda SafeDisk, како и да ги прочитате упатствата за употреба на англиски јазик на //www.pandasecurity.com/usa/homeusers/support/card/?id=80152

ЦД за спасување на Bitdefender

Bitdefender е еден од најдобрите комерцијални антивируси (видете Најдобар антивирус 2014 година), а развивачот има и бесплатно антивирусно решение за преземање од USB флеш диск или диск - BitDefender Rescue CD. За жал, нема поддршка за рускиот јазик, но тоа не треба да ги запре повеќето задачи за третман на вируси на компјутер.

Според постојниот опис, антивирусната алатка се ажурира во време на подигнување, вклучува GParted, TestDisk, менаџер на датотеки и алатки за прелистувачи, а исто така ви овозможува рачно да изберете која акција да се примени на пронајдените вируси: избришете, лекувајте или преименувајте. За жал, не можев да ја подигнам сликата од ISO Bitdefender Rescue CD во виртуелната машина, но мислам дека проблемот не е во него, имено во мојата конфигурација.

Можете да ја преземете сликата на ЦД Bitdefender Rescue од официјалната веб-страница //download.bitdefender.com/rescue_cd/latest/, таму ќе ја најдете и алатката Stickifier за снимање на бутабилен USB-уред.

Систем за спасување Авира

На страницата //www.avira.com/en/download/product/avira-rescue-system можете да преземете бутабилен ISO со антивирус Avira за пишување на диск или извршна датотека за пишување на USB флеш-уред. Дискот е базиран на Ubuntu Linux, има многу убав интерфејс и, покрај антивирусната програма, Avira Rescue System содржи менаџер на датотеки, уредник на регистар и други комунални услуги. Антивирусната база на податоци може да се ажурира на Интернет. Исто така, постои и стандарден терминал на Убунту, така што доколку е потребно, можете да инсталирате која било апликација што ќе помогне да го обновите вашиот компјутер користејќи apt-get.

Други бутабилни антивирусни погони

Јас ги опишав наједноставните и најзгодните опции за антивирусни дискови со графички интерфејс за кои не е потребно плаќање, регистрација или присуство на антивирус на компјутер. Сепак, постојат и други опции:

  • ESET SysRescue (креирано од веќе инсталиран NOD32 или Интернет-безбедност)
  • AVG спасување ЦД (интерфејс само за текст)
  • F-Secure Rescue CD (текстуален интерфејс)
  • Тренд микро спасување диск (тест интерфејс)
  • Comodo Disk Disk (Потребно е задолжително преземање на дефинициите за вирусот при работа, што не е секогаш можно)
  • Norton Bootable Recovery Tool (потребен ви е клучот на кој било антивирус од Нортон)

Ова, мислам, може да се заврши: беа собрани вкупно 12 дискови за да се спаси компјутерот од малициозен софтвер. Друго многу интересно решение од ваков вид е HitmanPro Kickstart, но ова е малку поинаква програма што може да се напише одделно.

Pin
Send
Share
Send