Како да се оневозможи SuperFetch

Pin
Send
Share
Send

Технологијата SuperFetch беше воведена во Виста и е присутна во Виндоус 7 и Виндоус 8 (8.1). На работа, SuperFetch користи кеш во RAM меморија за програми со кои често работите, а со тоа ја забрзува нивната работа. Покрај тоа, оваа функција мора да биде овозможена за да функционира ReadyBoost (или ќе добиете порака дека SuperFetch не работи).

Сепак, на современите компјутери, оваа одлика не е особено потребна, згора на тоа, се препорачува да се оневозможат SSD-те SuperFetch и PreFetch. И, конечно, кога користите некои системски измени, вклучената услуга SuperFetch може да предизвика грешки. Исто така, може да ви помогне: Оптимизирање на Windows за работа со SSD

Овој водич детално ќе објасни како да го оневозможите SuperFetch на два начина (и исто така накратко да разговарате за оневозможување на prefetch ако поставувате Windows 7 или 8 за да работите со SSDs). Па, ако треба да ја активирате оваа одлика поради грешка „Superfetch што не ја извршувате“, сторете го спротивното.

Оневозможување на услугата SuperFetch

Првиот, брз и лесен начин за оневозможување на услугата SuperFetch е да отидете во контролниот панел Виндоус - Административни алатки - Услуги (или притиснете ги копчињата Виндоус + Р на тастатурата и внесете го услуги.мсц)

Во списокот на услуги наоѓаме Superfetch и кликнете двапати на тоа. Во дијалогот што се отвора, кликнете на "Стоп" и во "Тип на стартување" изберете "Оневозможено", а потоа нанесете ги поставките и рестартирајте го (по избор) компјутерот.

Оневозможување на SuperFetch и prefetch со уредникот на регистарот

Истото може да го сторите и со уредникот за регистар на Windows. Youе ви покажам како да го оневозможите prefetch за SSD.

  1. Започнете со уредникот на регистарот, за да го направите ова, притиснете Win + R и напишете regedit, а потоа притиснете Enter.
  2. Отворете го клучот на регистарот HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Контрола Управувач со сесии Менаџмент на меморија prefetchParameters
  3. Може да го видите параметарот EnableSuperfetcher, или можеби не го гледате во овој дел. Ако не, создадете параметар DWORD со ова име.
  4. За да го оневозможите SuperFetch, користете ја вредноста на параметарот 0.
  5. За да го оневозможите prefetch, променете ја вредноста на параметарот EnablePrefetcher на 0.
  6. Рестартирајте го компјутерот.

Сите опции за вредноста на овие параметри:

  • 0 - оневозможено
  • 1 - овозможено само за системските датотеки за подигање
  • 2 - вклучен само за програми
  • 3 - вклучен

Во принцип, сето тоа е за исклучување на овие функции во модерните верзии на Windows.

Pin
Send
Share
Send