Како да дознаете хаш (проверка) на датотека во Windows PowerShell

Pin
Send
Share
Send

Хаш или проверка на датотека е кратка уникатна вредност пресметана од содржината на датотеката и обично се користи за проверка на интегритетот и конзистентноста (случајност) на датотеките во багажникот, особено кога станува збор за големи датотеки (системски слики и слично) што може да се преземат со грешки или Постои сомневање дека датотеката е заменета со малвер.

На страниците за преземање, честопати се прикажува проверка, пресметана со користење на алгоритми MD5, SHA256 и други, овозможувајќи ви да ја споредите преземената датотека со датотеката поставена од инвеститорот. Можете да користите програми од трети страни за да пресметате проверки на датотеки, но постои начин да го направите ова со стандардни алатки Виндоус 10, 8 и Виндоус 7 (потребна е верзија PowerShell 4.0 и повисока) - користејќи го PowerShell или командната линија, што ќе биде прикажано во упатствата.

Добивање проверка на датотека со употреба на Виндоус

Прво што треба да го стартувате Windows PowerShell: најлесниот начин е да го користите пребарувањето во лентата со задачи Виндоус 10 или менито Започнување со Windows 7 за да го направите ова.

Командата за пресметување на хашот за датотека во PowerShell е Земи-датотека, и да го користите за да го пресметате проверката, само внесете го со следниве параметри (на пример, хашот се пресметува за сликата ISO Windows 10 од папката ВМ на дискот C):

Get-FileHash C:  VM  Win10_1607_Russian_x64.iso | Формат-список

Кога ја користите командата во оваа форма, хашот се пресметува со помош на алгоритмот SHA256, но се поддржани и други опции, кои можат да бидат поставени со помош на параметарот -Алгоритм, на пример, за да се пресмета MD5-проверката, командата ќе изгледа како пример подолу

Get-FileHash C:  VM  Win10_1607_Russian_x64.iso -Алгоритам MD5 | Формат-список

Следниве вредности се поддржани за алгоритмите за проверка во Windows PowerShell.

  • SHA256 (стандардно)
  • MD5
  • SHA1
  • SHA384
  • SHA512
  • MACTripleDES
  • RIPEMD160

Детален опис на синтаксата на командата Get-FileHash е исто така достапна на официјалната веб-страница //technet.microsoft.com/en-us/library/dn520872(v=wps.650).aspx

Преземање хаш на датотека на командната линија со употреба на CertUtil

Виндоус има вградена алатка CertUtil за работа со сертификати, која, меѓу другото, може да го пресмета проверката на датотеките користејќи ги следниве алгоритми:

  • MD2, MD4, MD5
  • SHA1, SHA256, SHA384, SHA512

За да ја користите алатката, само извршете ја командата за Windows 10, 8 или Windows 7 и внесете ја командата во формат:

алгоритм за датотека-датотека за сфаќање на датотеки

Пример за добивање хаш MD5 за датотека е прикажан на екранот подолу.

Дополнително: во случај да ви требаат програми од трети страни за да пресметате хаш на датотеки во Виндоус, можете да обрнете внимание на SlavaSoft HashCalc.

Ако треба да го пресметате проверката во Windows XP или во Windows 7 без PowerShell 4 (и можноста да го инсталирате), можете да ја користите алатката Microsoft File Checksum Integrity Verified, што е достапна за преземање на официјалната веб-страница //www.microsoft.com/en -us / преземање / детали.aspx? id = 11533 (команден формат за користење на алатката: fciv.exe датотека_ патека - резултатот ќе биде MD5. Можете исто така да го пресметате хаш SHA1: fciv.exe -sha1 датотека_ патека)

Pin
Send
Share
Send