Бесплатна канцеларија за Windows

Pin
Send
Share
Send

Оваа статија нема да даде упатства за тоа како да ја преземете Microsoft Office бесплатно (иако можете да го направите тоа на веб-страницата на Microsoft - бесплатен пробен период). Темата е целосно бесплатни канцелариски програми за работа со документи (вклучувајќи docx и doc од Word), табеларни пресметки (вклучително и xlsx) и програми за создавање презентации.

Постојат многу бесплатни алтернативи на Microsoft Office. Многу од нив, како што е Отворена канцеларија или Либера канцеларија, се запознаени со многумина, но изборот не е ограничен на овие два пакети. Во овој преглед, ја избираме најдобрата бесплатна канцеларија за Виндоус на руски јазик, а во исто време информации за некои други (не мора руски јазик) опции за работа со документи. Сите програми беа тестирани во Виндоус 10, треба да работат во Виндоус 7 и 8. Засебен материјал исто така може да биде корисен: Најдобрите бесплатни програми за креирање презентации, Бесплатна канцеларија на Мајкрософт преку Интернет.

LibreOffice и OpenOffice

Два бесплатни пакетни канцелариски пакети LibreOffice и OpenOffice се најпознатите и најпопуларните алтернативи на Microsoft Office и се користат од многу организации (за заштеда на пари) и од обични корисници.

Причината зошто и двата производи се присутни во еден дел од прегледот е тоа што LibreOffice е посебна гранка на развој на OpenOffice, односно двете канцеларии се многу слични едни на други. Очекувајќи го прашањето кој да се избере, повеќето се согласуваат дека LibreOffice е подобро, бидејќи се развива и се подобрува побрзо, грешките се поправени, додека Apache OpenOffice не е толку самоуверено.

Двете опции ви овозможуваат да ги отворате и зачувувате датотеките на Microsoft Office, вклучувајќи документи, docx, xlsx и pptx, како и формати на отворен документ.

Пакетот вклучува алатки за работа со текстуални документи (аналози на Word), табеларни пресметки (аналози на Excel), презентации (како PowerPoint) и бази на податоци (слично на Microsoft Access). Вклучени се и едноставни алатки за креирање цртежи и математички формули за подоцнежна употреба во документи, поддршка за извоз во PDF и увоз од овој формат. Погледнете Како да уредувате PDF.

Скоро сè што правите во Microsoft Office, можете да го направите со истиот успех во LibreOffice и OpenOffice, освен ако не користите некои специфични функции и макроа од Microsoft.

Можеби овие се најмоќните канцелариски програми на руски достапни бесплатно. Во исто време, овие канцелариски апартмани работат не само на Windows, туку и на Linux и Mac OS X.

Можете да преземете апликации од официјални страници:

  • LibreOffice - //www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/
  • ОпенОфис - //www.openoffice.org/en/

Onlyoffice - Бесплатна канцелариска пакет за Windows, MacOS и Linux

Службената канцеларија Onlyoffice се дистрибуира целосно бесплатно за сите овие платформи и вклучува аналози на најчесто користените програми на Microsoft Office од домашни корисници: алатки за работа со документи, табеларни пресметки и презентации, сите на руски јазик (покрај „канцеларијата за компјутер“) Onlyoffice обезбедува облачни решенија за организации, постојат и апликации за мобилен оперативен систем).

Меѓу предностите на Onlyoffice се висококвалитетната поддршка за форматите docx, xlsx и pptx, релативно компактна големина (инсталираните апликации зафаќаат околу 500 MB на компјутер), едноставен и чист интерфејс, како и приклучок за поддршка и можност за работа со онлајн документи (вклучително и споделување уредување).

Според мојот краток тест, оваа бесплатна канцеларија се покажа како добра: изгледа навистина удобно (задоволство од јазичињата за отворени документи), во принцип, правилно прикажува сложени канцелариски документи создадени во Microsoft Word и Excel (сепак, некои елементи, особено, вградената навигација во делот документ документ, не репродуциран). Севкупно, впечатокот е позитивен.

Доколку барате бесплатна канцеларија на руски јазик, која ќе биде лесна за употреба, работете ефикасно со документи на Microsoft Office, препорачувам да ја пробате.

Можете да преземете САМООДОВЕICEЕ од официјалната веб-страница //www.onlyoffice.com/en/desktop.aspx

WPS канцеларија

Друга бесплатна канцеларија на руски - WPS Office исто така вклучува сè што ви треба да работите со документи, табеларни пресметки и презентации, а судејќи според тестовите (не моите) најдобро ги поддржува сите функции и одлики на форматите на Microsoft Office, што ви овозможува да работите со документи docx, xlsx и pptx подготвени во него без никакви проблеми.

Меѓу недостатоците - бесплатната верзија на WPS Office произведува печатена или PDF-датотека, додавајќи свои водни жигови во документот; исто така, во бесплатната верзија, не е можно да се зачуваат во горенаведените формати на Microsoft Office (само едноставни докс, xls и ppt) и користење макроа. Во сите други погледи, нема функционални ограничувања.

И покрај фактот дека, во принцип, интерфејсот WPS Office речиси целосно го повторува од Microsoft Office, има и свои карактеристики, на пример, поддршка за јазичиња за документи, што може да биде прилично погодно.

Исто така, корисникот треба да биде задоволен од широкиот спектар на шаблони за презентации, документи, табели и графикони и што е најважно - отворањето без проблем на документите Word, Excel и PowerPoint. Кога се отвораат, скоро сите функции од канцеларијата на Microsoft се поддржани, на пример, предмети од WordArt (видете слика на екранот).

Можете да ја преземете WPS Office за Windows бесплатно од официјалната руска стара страница //www.wps.com/?lang=en (има и верзии на оваа канцеларија за Android, iOS и Linux).

Забелешка: по инсталирањето на WPS Office, забележано е уште една работа - при стартување на програмите на Microsoft Office лоцирани на истиот компјутер, се појави грешка во потребата од нивно враќање. Во овој случај, понатаму се случи нормално.

SoftMaker Бесплатни канцеларија

Канцелариските програми со SoftMaker FreeOffice може да изгледаат поедноставни и помалку функционални од веќе наведените производи. Сепак, за таков компактен производ, сетот на функции е повеќе од доволен и сè што повеќето корисници можат да го користат во Office апликациите за уредување документи, работење со табели или креирање презентации е присутно и во SoftMaker FreeOffice (во исто време, тој е достапен и за Windows и за оперативни системи Linux и Android.

Кога преземате канцеларија од официјална страница (која нема руски, но самите програми ќе бидат на руски јазик), од вас ќе биде побарано да внесете име, земја и адреса на е-пошта, која потоа ќе добие сериски број за бесплатно активирање на програмата (поради некоја причина добив писмо во спам, разгледајте ја оваа можност).

Инаку, сè треба да биде запознаено со работа со други канцелариски апартмани - истите аналози на Word, Excel и PowerPoint за создавање и уредување на соодветните типови документи. Поддржан е извозот во формати PDF и Microsoft Office, со исклучок на docx, xlsx и pptx.

SoftMaker FreeOffice можете да ја преземете на официјалната веб-страница //www.freeoffice.com/en/

Канцеларија на Поларис

За разлика од програмите наведени погоре, Ploaris Office нема руски интерфејс јазик за време на пишувањето на овој преглед, сепак, можам да претпоставам дека ќе се појави наскоро, бидејќи верзиите за Android и iOS го поддржуваат, а верзијата за Windows штотуку е објавена.

Програмите Office Polaris Office имаат интерфејс многу сличен на производите на Microsoft и ги поддржуваат скоро сите функции од него. Во исто време, за разлика од другите „канцеларии“ наведени тука, Поларис стандардно користи модерни формати за заштеда на Word, Excel и PowerPoint.

Меѓу ограничувањата на бесплатната верзија е недостаток на пребарување документи, извоз во PDF и опции за пенкало. Инаку, програмите се целосно функционални, па дури и погодни.

Бесплатната канцеларија на Поларис можете да ја преземете од официјалната веб-страница //www.polarisoffice.com/pc. Исто така, ќе мора да се регистрирате на нивната веб-страница (Пријавување ставка) и да ги користите информациите за најавување на првиот почеток. Во иднина, програмите за работа со документи, табели и презентации можат да работат офлајн.

Дополнителни карактеристики на бесплатна употреба на канцелариски програми

Не заборавајте за бесплатните можности за користење на онлајн опции за канцелариски програми. На пример, Мајкрософт обезбедува бесплатни верзии на своите апликации во Office преку Интернет, има аналогно - Документи на Google. Напишав за овие опции во статијата Бесплатна канцеларија на Мајкрософт преку Интернет (и споредба со Google Docs). Оттогаш, апликациите се подобриле, но во целост прегледот не ја изгубил својата важност.

Ако не сте пробале или не сте навикнати да користите онлајн програми без да инсталирате на компјутер, препорачувам да го пробате истовремено - постои добра шанса да бидете убедени дека оваа опција е соодветна и удобна за вашите задачи.

Во свинче банка на онлајн канцеларии е Zoho Docs, што неодамна го открив, официјалната страница е //www.zoho.com/docs/ и има бесплатна верзија со некои ограничувања на тимска работа на документи.

И покрај фактот дека регистрацијата на страницата се одвива на англиски јазик, самата канцеларија е на руски јазик и, според мене, е една од најзгодните имплементации на ваквите апликации.

Значи, ако ви треба бесплатна и правна канцеларија - постои избор. Ако е потребно Microsoft Office, препорачувам да размислите за користење на онлајн верзијата или стекнување лиценца - последната опција го олеснува животот (на пример, не треба да барате сомнителен извор за инсталација).

Pin
Send
Share
Send