Како да додадете исклучоци во Windows Defender 10

Pin
Send
Share
Send

Антивирусот Windows Defender вграден во Windows 10 е генерално одлична и корисна карактеристика, но во некои случаи може да се меша во започнувањето на потребните програми на кои верувате, но можеби не. Едно од решенијата е да го оневозможите Windows Defender, но додавањето исклучоци за тоа може да биде порационална опција.

Ова упатство содржи детали за тоа како да додадете датотека или папка во антивирусниот антивирус на Windows 10 Defender, за да не ги отстрани спонтано или да ги стартувате проблемите подоцна.

Забелешка: инструкциите се наменети за ажурирање на креаторите на Windows 10 верзија 1703. За претходните верзии, можете да најдете слични опции во Опции - Ажурирање и безбедност - Windows Defender.

Поставки за исклучок на Windows 10 Defender

Поставките за Windows Defender во најновата верзија на системот може да се најдат во Центарот за безбедност на Дефендер за Windows.

За да ја отворите, можете да кликнете со десното копче на иконата за заштитник во областа за известување (веднаш до часовникот на долниот десен дел) и изберете "Отвори", или одете на Поставки - Ажурирање и безбедност - Windows Defender и кликнете на копчето "Отвори го Windows Defender Security Center" .

Понатамошни чекори за додавање исклучоци на антивирусот ќе изгледа вака:

  1. Во Центарот за безбедност, отворете ја страницата со поставки за заштита од вируси и закани и на неа кликнете на "Поставки за заштита од вируси и други закани."
  2. На дното на следната страница, во делот "Исклучоци", кликнете "Додај или отстрани исклучоци".
  3. Кликнете на "Додај исклучок" и изберете го типот на исклучок - Датотека, папка, Тип на датотека или процес.
  4. Наведете ја патеката до ставката и кликнете "Отвори".

По завршувањето, папката или датотеката ќе бидат додадени во Windows 10 Defender исклучоци и во иднина тие нема да бидат скенирани за вируси или други закани.

Моја препорака е да се создаде посебна папка за оние програми кои, според вашето искуство, се безбедни, но се избришани од Windows Defender, додајте ја на исклучоците, а потоа вчитајте ги сите такви програми во оваа папка и трчате од таму.

Во исто време, не заборавајте за претпазливост и, ако постои сомнеж, препорачувам да ја проверите вашата датотека за Virustotal, можеби не е толку безбедна како што мислите.

Забелешка: за да отстраните исклучоци од бранителот, вратете се на истата страница со поставки каде што ги додадовте исклучоците, кликнете на стрелката десно од папката или датотеката и кликнете на копчето "Избриши".

Pin
Send
Share
Send