Како да ги оневозможите известувањата за Windows 10

Pin
Send
Share
Send

Центарот за известување е елемент на интерфејсот Виндоус 10 кој прикажува пораки и од апликациите во продавниците и од редовните програми, како и информации за настани на поединечни системи. Овој прирачник детализира како да ги исклучите известувањата во Windows 10 од програми и системот на неколку начини, и доколку е потребно, целосно да го отстраните Центарот за известувања. Исто така, може да биде корисно: Како да ги исклучите известувањата за страници во Chrome, прелистувачот Yandex и други прелистувачи, Како да ги исклучите звуците за известување за Windows 10 без да ги исклучите самите известувања.

Во некои случаи, кога не треба целосно да ги исклучите известувањата и само треба да бидете сигурни дека известувањата не се појавуваат за време на играта, гледање филмови или во одредено време, би било поумно да ја користите вградената функција Фокус внимание.

Исклучете ги известувањата во поставките

Првиот начин е да го конфигурирате центарот за известувања за Windows 10, така што непотребните (или сите) известувања не се прикажани во него. Можете да го направите ова во поставките за оперативниот систем.

  1. Одете на почеток - Поставки (или притиснете Win + I).
  2. Одете во системот - Известувања и активности.
  3. Овде можете да ги исклучите известувањата за разни настани.

Подолу на истиот екран со поставки во делот „Примате известувања од овие апликации“ можете одделно да ги оневозможите известувањата за некои апликации Виндоус 10 (но не за сите).

Користење на уредникот на регистарот

Известувањата исто така може да се исклучат во уредникот на регистарот Виндоус 10, можете да го направите ова на следниов начин.

  1. Извршете го уредникот на регистарот (Win + R, внесете regedit).
  2. Одете во делот
    HKEY_CURRENT_USER  Софтвер  Мајкрософт  Виндоус  ТековенВерзија  PushNotфикации
  3. Десен-клик на десната страна на уредникот и изберете креирање - параметарот DWORD е 32 бита. Дајте му име Тостирано, и оставете 0 (нула) како вредност.
  4. Рестартирајте го Explorer или рестартирајте го компјутерот.

Готово, известувањата повеќе не треба да ве вознемируваат.

Исклучете ги известувањата во уредникот на политики за локална група

За да ги исклучите известувањата за Windows 10 во уредникот на локалната политика, следете ги овие чекори:

  1. Извршете го уредникот (Win + R тастатури, внесете) gpedit.msc).
  2. Одете во делот "Конфигурација на корисникот" - "Административни обрасци" - "Start мени и задача" - "Известувања".
  3. Пронајдете ја опцијата "Оневозможи скокачки известувања" и кликнете двапати на неа.
  4. Поставете на Овозможено за оваа опција.

Сè е - рестартирајте го Explorer или рестартирајте го компјутерот и известувањата нема да се појават.

Патем, во истиот дел од политиката за локална група, можете да овозможите или оневозможите различни видови на известувања, како и да го поставите времетраењето на режимот Do Not Disturb, на пример, така што известувањата не ве мачат ноќе.

Како да го оневозможите целиот центар за известување за Windows 10

Покрај опишаните начини за исклучување на нотификациите, можете целосно да го отстраните Центарот за известувања, така што неговата икона не се појавува во лентата со задачи и нема пристап до неа. Можете да го направите ова со помош на уредникот на регистарот или уредникот на локалната група за политики (последната ставка не е достапна за домашната верзија на Windows 10).

Во уредникот на регистарот за оваа намена ќе биде потребно во делот

HKEY_CURRENT_USER  Софтвер  Политики  Мајкрософт  Виндоус  Explorer

Создадете параметар DWORD32 именуван Оневозможи центрирање и вредност 1 (детално напишав во претходниот пасус како да го направите ова). Ако го нема клучот на Explorer, креирајте го. За да го овозможите Центарот за известување повторно, избришете го овој параметар или поставете ја вредноста за 0 за 0.

Упатство за видео

Како заклучок, видео што ги покажува основните начини за исклучување на известувањата или центарот за известувања во Виндоуз 10.

Pin
Send
Share
Send