Како да изгорите слика на LiveCD на USB флеш-уред (за обновување на системот)

Pin
Send
Share
Send

Добар ден

При враќање на Виндоус во работна состојба, честопати мора да користите LiveCD (т.н. бутабилен ЦД или USB флеш диск, кој ви овозможува да преземете антивирус или дури и Виндоус од истиот диск или USB флеш-уред. само подигање од тој погон).

LiveCD е често потребен кога Windows одбива да се подигне (на пример, за време на инфекција со вируси: банер се појавува на целата работна површина и не работи. Може да го инсталирате повторно Windows, или можете да го подигнете од LiveCD и да го отстраните). Еве како да ја запалите таквата слика на LiveCD на USB флеш-уред и разгледајте во овој напис.

Како да изгорите слика на LiveCD на USB флеш-уред

Во принцип, има стотици бутабилни слики од LiveCD на мрежата: сите видови антивируси, Winodws, Linux, итн. И би било убаво да имате барем 1-2 такви слики на флеш-уред (или нешто друго ...). Во мојот пример подолу, ќе покажам како да ги снимам следниве слики:

  1. LiveCD на DRCDW е најпопуларен антивирус што ќе ви овозможи да го проверите вашиот HDD дури и ако главниот оперативен систем Виндоус одби да го подигнете. ИСО-сликата можете да ја преземете на официјалната веб-страница;
  2. Активен говорник - еден од најдобрите LiveCD за итни случаи, ви овозможува да ги обновите изгубените датотеки на дискот, да ја ресетирате лозинката во Windows, да го проверите дискот, да направите резервна копија. Може да се користи дури и на компјутер каде што нема Windows OS на HDD.

Всушност, ќе претпоставиме дека веќе имате слика, што значи дека можете да започнете да ја снимате ...

1) Руф

Многу мала алатка која ви овозможува лесно и брзо да согорите бутабилни USB-дискови и флеш-мемори. Патем, многу е погодно да се користи: нема ништо излишно.

Поставки за снимање:

  • Вметнете USB флеш-уред во USB-портата и наведете го;
  • Шема за поделба и тип на системски уред: MBR за компјутери со BIOS или UEFI (изберете ја вашата опција, во повеќето случаи може да се користи како во мојот пример);
  • Следно, наведете ја бутабилната ISO слика (ја наведов сликата со DrWeb), која мора да биде напишана на USB флеш диск;
  • Проверете ги кутиите веднаш до предметите: брзо форматирање (внимателно: избришете ги сите податоци на USB флеш-уредот); креирајте диск за подигање; Создадете икони со продолжена етикета и уред
  • И последното: притиснете го копчето за почеток ...

Времето за снимање на слика зависи од големината на снимената слика и брзината на USB-портата. Сликата од DrWeb не е толку голема, така што нејзиното снимање трае во просек 3-5 минути.

 

2) WinSetupFromUSB

Повеќе детали за комуналните услуги: //pcpro100.info/luchshie-utility-dlya-sozdaniya-zagruzochnoy-fleshki-s-windiws-xp-7-8/#25_WinSetupFromUSB

Ако Rufus не ви одговарал поради некоја причина, можете да користите друга алатка: WinSetupFromUSB (патем, една од најдобрите во ваков вид). Ви овозможува да снимате на USB флеш-уред, не само бутабилни LiveCD-а, туку и да креирате мулти-бутабилни USB-флеш-мемори со различни верзии на Windows!

//pcpro100.info/sozdat-multizagruzochnuyu-fleshku/ - за флеш-погон со повеќе бутици

 

За да снимите LiveCD на USB флеш-уред, треба:

  • Вметнете го USB-флеш-уредот во USB и одберете го во првата линија;
  • Следно, во делот за компатибилен ISO Linux Linux / Other Grub4dos, изберете ја сликата што сакате да ја напишете на USB флеш-уредот (во мојот пример, Active Boot);
  • Всушност, само кликнете на копчето GO (остатокот од поставките може да се остави по дифолт).

 

Како да го конфигурирате BIOS-от за подигање од LiveCD

За да не се повторам, ќе дадам неколку врски што можат да ви бидат при рака:

  • клучеви за влез во BIOS-от, како да го внесете: //pcpro100.info/kak-voyti-v-bios-klavishi-vhoda/
  • Поставки на BIOS-от за подигање од флеш-уред: //pcpro100.info/nastroyka-bios-dlya-zagruzki-s-fleshki/

Во принцип, поставувањето на BIOS-от за подигнување од LiveCD не се разликува од оној за инсталирање на Windows. Всушност, треба да направите една акција: изменете го делот BOOT (во некои случаи 2 секции *, видете линкови погоре).

И така ...

Кога ќе го внесете BIOS-от во делот BOOT, променете ја редицата за подигање како што е прикажано на фотографијата бр. 1 (видете ја статијата подолу). Во крајна линија е дека редицата за подигање започнува со USB-погон, и само откако веќе е HDD на кој сте го инсталирале оперативниот систем.

Фото # 1: КРУГЕН дел во БИОС.

По променетите поставувања, не заборавајте да ги зачувате. За да го направите ова, постои дел EXIT: таму треба да ја изберете ставката, нешто како "Зачувај и излезете ...".

Фото бр. 2: зачувување на поставките во BIOS-от и излегување од нив за да се рестартира компјутерот.

 

Работни примери

Ако BIOS-от е правилно конфигуриран и USB флеш-уредот е напишан без грешки, тогаш по рестартирањето на компјутерот (лаптопот) со USB флеш-уредот вметнат во USB-портата, подигањето треба да започне од него. Патем, имајте во предвид дека по дифолт, многу подигнувачи даваат 10-15 секунди. така што вие се согласувате да преземете од USB флеш диск, во спротивно тие стандардно ќе го вчитаат инсталираниот Windows OS ...

Фото 3: Преземете од флеш-уредот DrWeb снимен во Руфус.

Фотографија бр. 4: вчитување на флеш-уред со активен говорник снимен во WinSetupFromUSB.

Фото 5: Активен диск за подигање е вчитан - можете да започнете.

 

Сето тоа е создавање на бутабилен USB флеш-уред со LiveCD не е ништо комплицирано ... Главните проблеми се појавуваат, како по правило, заради: неквалитетна слика за снимање (користете само оригинален бутабилен ISO од развивачите); кога сликата е застарена (таа не може да препознае нова опрема и преземањето замрзнува); ако BIOS-от е правилно конфигуриран или сликата е изгорена.

Имајте добро преземање!

Pin
Send
Share
Send