Избор на програми за обновување, форматирање и тестирање на флеш дискови

Pin
Send
Share
Send

Добар ден на сите!

Може да се расправате, но флеш-уредите станаа еден од најпознатите (ако не и најпопуларните) медиуми. Не е изненадувачки што има неколку прашања во врска со нив: особено важни прашања меѓу нив се реставрацијата, форматирањето и тестирањето.

Во оваа статија ќе ги дадам најдобрите (според мое мислење) комунални услуги за работа со погони - тоа е, оние алатки што сам ги користев постојано. Информациите во статијата, од време на време, ќе се ажурираат и ажурираат.

Содржина

  • Најдобар софтвер за флеш диск
    • За тестирање
      • H2testw
      • Проверете блиц
      • Брзина на HD
      • Кристалдиск
      • Алатка за флеш меморија
      • ФК-тест
      • Flashnul
    • Да се ​​форматира
      • Алатка за форматирање на ниско ниво на HDD
      • Алатка за форматирање на USB диск
      • Форматирајте USB или Flash Drive софтвер
      • SD форматор
      • Помошник за партиција Аоме
    • Обнова на софтвер
      • Рекува
      • R Saver
      • Полесно откривање
      • Р-СТУДИО
  • Популарни производители на USB дискови

Најдобар софтвер за флеш диск

Важно! Како прво, со проблеми со флеш-уредот, препорачувам да ја посетите официјалната веб-страница на неговиот производител. Факт е дека на официјалната страница може да има специјализирани комунални услуги за враќање на информации (и не само!) Тоа ќе направи многу подобра работа.

За тестирање

Да започнеме со тестирање на погони. Размислете за програми што можат да помогнат да се утврдат некои од параметрите на USB-уредот.

H2testw

Интернет-страница: heise.de/download/product/h2testw-50539

Многу корисна алатка за утврдување на реалниот обем на кој било медиум. Покрај волуменот на погонот, може да ја тестира реалната брзина на нејзината работа (што некои производители сакаат да ја преценат за маркетинг цели).

Важно! Обрнете посебно внимание на тестот на оние уреди на кои производителот воопшто не е индициран. Честопати, на пример, кинеските флеш дискови без означување воопшто не соодветствуваат со нивните декларирани карактеристики, подетално овде: pcpro100.info/kitayskie-fleshki-falshivyiy-obem

Проверете блиц

Интернет-страница: mikelab.kiev.ua/index.php?page=PROGRAMS/chkflsh

Бесплатна алатка која може брзо да го провери флеш-уредот за перформанси, да ја измери вистинската брзина на читање и запишување, целосно да ги избрише сите информации од неа (така што ниту една алатка не може да ја поврати ниту една датотека од тоа!).

Покрај тоа, можно е да уредувате информации за партиции (ако ги има), да направите резервна копија и да ја реанимирате сликата на целата медиумска партиција!

Брзината на комуналните услуги е прилично голема и малку е веројатно дека барем една програма за натпреварувачи ќе ја направи оваа работа побрза!

Брзина на HD

Интернет-страница: Steelbytes.com/?mid=20

Ова е многу едноставна, но многу удобна програма за тестирање на флеш дискови за брзина на читање / запишување (пренесување на информации). Покрај USB-дисковите, алатката поддржува хард дискови, оптички погони.

Програмата не треба да се инсталира. Информациите се прикажани во графичка претстава. Поддржува руски јазик. Работи во сите верзии на Windows: XP, 7, 8, 10.

Кристалдиск

Интернет-страница: crystalmark.info/software/CrystalDiskMark/index-e.html

Една од најдобрите комунални услуги за тестирање на стапките на трансфер на информации. Поддржува разни медиуми: HDD (хард дискови), SSD (дигитални дискови со цврста состојба), USB флеш дискови, мемориски картички итн.

Програмата го поддржува рускиот јазик, иако водењето тест во него е едноставно како едноставно - само изберете го превозникот и притиснете го копчето за почеток (можете да го сфатите без да знаете за големите и моќните).

Пример за резултати - можете да го погледнете екранот погоре.

Алатка за флеш меморија

Интернет-страница: flashmemorytoolkit.com

Алатки за флеш меморија - оваа програма е збир на комунални услуги за сервисирање на флеш-мемори.

Комплетен сет на карактеристики:

  • детален список на својства и информации за погонските и USB-уредите;
  • тест за пронаоѓање на грешки при читање и пишување информации на медиум;
  • брзо чистење на податоците од дискот;
  • пребарување и обновување на информации;
  • резервна копија на сите датотеки во медиумите и можност за враќање од резервна копија;
  • тестирање на ниско ниво на брзина на трансфер на информации;
  • мерење на ефикасноста при работа со мали / големи датотеки.

ФК-тест

Интернет-страница: xbitlabs.com/articles/storage/display/fc-test.html

Репер за мерење на вистинската брзина на читање / запишување на хард дискови, флеш дискови, мемориски картички, ЦД / ДВД уреди, итн. Неговата главна карактеристика и разлика од сите комунални услуги од овој вид е тоа што користи вистински примероци за податоци за работа.

Од минусите: алатката не е ажурирана долго време (може да има проблеми со новофанзивни типови медиуми).

Flashnul

Интернет-страница: shounen.ru

Оваа алатка ви овозможува да дијагностицирате и тестирате USB флеш дискови. За време на оваа операција, патем, ќе бидат поправени грешки и грешки. Поддржани медиуми: УС и Флеш дискови, SD, MMC, MS, XD, MD, CompactFlash, итн.

Список на извршени операции:

  • тест за читање - ќе се спроведе операција за да се идентификува достапноста на секој сектор на медиум;
  • тест за пишување - слично на првата функција;
  • тест за безбедност на информации - алатката го проверува интегритетот на сите податоци на медиум;
  • зачувајте слика на медиуми - зачувајте сè што е на медиумите во посебна датотека со слики;
  • вчитувањето на сликата во уредот е аналог на претходната операција.

Да се ​​форматира

Важно! Пред да ги користите комуналните услуги наведени подолу, препорачувам да се обидете да го форматирате погонот на "вообичаен" начин (Дури и ако вашиот флеш-уред не е видлив во "Мојот компјутер", можно е да се форматира преку компјутер). Повеќе за ова овде: pcpro100.info/kak-otformatirovat-fleshku

Алатка за форматирање на ниско ниво на HDD

Веб-страница: hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool

Програма што има само една задача е да ги форматира медиумите (патем, поддржани се и HDD-и и хард дискови - SSD-и и USB-флеш-мемориите).

И покрај таквиот „слаб“ сет на карактеристики - оваа алатка не е залудна на прво место во овој напис. Факт е дека тоа ви овозможува да ги „вратите“ во живот дури и оние медиуми кои веќе не се видливи во која било друга програма. Ако оваа алатка ги гледа вашите медиуми, обидете се да извршите форматирање на ниско ниво во неа (внимание! Сите податоци ќе бидат избришани!) - постои добра шанса дека по овој формат, вашиот флеш-уред ќе работи како порано: без падови и грешки.

Алатка за форматирање на USB диск

Интернет-страница: hp.com

Програма за форматирање и создавање на бутабилни флеш дискови. Поддржани датотечни системи: FAT, FAT32, NTFS. Алатката не бара инсталација, поддржува USB 2.0 порт (USB 3.0 - не гледа. Забелешка: оваа порта е обележана во сина боја).

Неговата главна разлика од стандардната алатка во Виндоус за форматирање на дискови е можноста да се "видат" дури и оние медиуми што не се видливи со обични алатки за ОС. Инаку, програмата е прилично едноставна и концизна, препорачувам да ја користите за да ги форматирате сите „проблемски“ флеш дискови.

Форматирајте USB или Flash Drive софтвер

Интернет-страница: sobolsoft.com/formatusbflash

Ова е едноставна и уредна апликација за брзо и лесно форматирање на USB флеш драјвовите.

Алатката ќе помогне во случаи кога редовна програма за форматирање во Виндоус одбива да ги "види" медиумите (или, на пример, ќе генерира грешки за време на работењето). Формат, USB или Flash Drive софтвер може да ги форматира медиумите во следниве датотечни системи: NTFS, FAT32 и exFAT. Постои опција за брзо форматирање.

Исто така, сакам да забележам едноставен интерфејс: тој е направен во стилот на минимализам, полесно е да се разбере (прикажан е екранот погоре). Во принцип, препорачувам!

SD форматор

Интернет-страница: sdcard.org/downloads/formatter_4

Едноставна алатка за форматирање разни флеш картички: SD / SDHC / SDXC.

Забелешка! За повеќе информации за класи и формати на мемориски картички, видете овде: //pcpro100.info/vyibor-kartu-pamyati-sd-card/

Главната разлика од стандардната програма вградена во Windows е во тоа што оваа алатка ги форматира медиумите според видот на флеш-картичката: SD / SDHC / SDXC. Исто така, вреди да се напомене присуството на рускиот јазик, едноставен и интуитивен интерфејс (прозорецот за главна програма е прикажан на екранот погоре).

Помошник за партиција на Аоми

Интернет-страница: disk-partition.com/free-partition-manager.html

Помошник за поделба на Aomei - голема бесплатна (за домашна употреба) „vesетварка“, која претставува огромен број на функции и одлики за работа со хард дискови и USB-дискови.

Програмата го поддржува рускиот јазик (но по дифолт, англискиот е сè уште инсталиран), работи во сите популарни Windows OS: XP, 7, 8, 10. Програмата, патем, работи според свои уникатни алгоритми (барем, според изјавите дадени од развивачите на овој софтвер ), што дозволува да ги „види“ дури и „многу проблематичните“ медиуми, без разлика дали е флеш-уред или HDD.

Во принцип, да се опишат сите нејзини својства не е доволно за цела статија! Препорачувам да пробате, особено затоа што Асистентот за поделба на Аоеми ќе ви заштеди не само проблеми со USB-уредите, туку и со други медиуми.

Важно! Јас, исто така, препорачувам да се обрне внимание на програми (поточно, дури и цели групи на програми) за форматирање и кршење на тврди дискови. Секој од нив може да форматира и USB флеш-уред. Преглед на ваквите програми е претставен овде: //pcpro100.info/software-for-formatting-hdd/.

Обнова на софтвер

Важно! Доколку програмите подолу не се доволни, препорачувам да се запознаете со голема колекција на програми за враќање на информации од различни типови медиуми (хард дискови, флеш дискови, мемориски картички, итн.): Pcpro100.info/programmyi-dlya-vosstanovleniya-informatsii-na-diskah -fleshkah-kartah-pamyati-itd.

Ако при поврзување на погонот - пријавува грешка и бара форматирање - не го стори тоа (можеби, по оваа операција, податоците ќе бидат многу потешки за враќање)! Во овој случај, препорачувам да го прочитате овој напис: pcpro100.info/fleshka-hdd-prosit-format.

Рекува

Веб-страница: piriform.com/recuva/download

Еден од најдобрите бесплатни софтвер за обнова на датотеки. Покрај тоа, поддржува не само USB-дискови, туку и хард дискови. Посебни карактеристики: брзо скенирање на медиуми, прилично висок степен на пребарување на „остатоци“ на датотеки (тоа е, шансите за враќање на избришаната датотека се прилично големи), едноставен интерфејс, чекор-по-чекор волшебник за обновување (дури и целосно newbies ќе се справат).

За оние кои ќе го скенираат својот USB флеш-уред за прв пат, препорачувам да ја прочитате мини-инструкцијата за обновување датотеки во Recuva: pcpro100.info/kak-vosstanovit-udalennyiy-fayl-s-fleshki

R Saver

Интернет-страница: rlab.ru/tools/rsaver.html

Бесплатна * (за некомерцијална употреба на територијата на СССР) програма за враќање на информации од хард дискови, флеш дискови, мемориски картички и други медиуми. Програмата ги поддржува сите најпопуларни датотечни системи: NTFS, FAT и exFAT.

Програмата ги поставува параметрите за скенирање на медиуми самостојно (што е исто така уште еден плус за почетници).

Карактеристики на програмата:

  • обновување на случајно избришани датотеки;
  • можност за реконструкција на оштетените датотечни системи;
  • обновување на датотеки по форматирање на медиуми;
  • Обнова податоци за потпис.

Полесно откривање

Интернет-страница: krollontrack.com

Еден од најдобрите софтвер за обновување податоци поддржува широк спектар на типови медиуми. Програмата работи во сите верзии на новиот Windows: 7, 8, 10 (32/64 бита), го поддржува рускиот јазик.

Една од главните предности на програмата е високиот степен на откривање на избришаните датотеки. Сè што може да се „извади“ од диск, флеш диск - ќе ви биде претставено и понудено да биде обновено.

Можеби единствената негативна - платена е ...

Важно! Можете да дознаете како да ги вратите избришаните датотеки во оваа програма во овој напис (види дел 2): pcpro100.info/kak-vosstanovit-udalennyiy-fayl/

Р-СТУДИО

Интернет-страница: r-studio.com/ru

Една од најпопуларните програми за обновување податоци, како во нашата земја така и во странство. Поддржани се голем број на најразновидни медиуми: хард дискови (HDD), дискови со цврста состојба (SSD), мемориски картички, флеш дискови итн. Листата на поддржани датотечни системи е исто така впечатлива: NTFS, NTFS5, ReFS, FAT12 / 16/32, exFAT, итн.

Програмата ќе помогне во случаи:

  • случајно бришење датотека од кантата за рециклирање (ова се случува понекогаш ...);
  • форматирање на хард диск;
  • вирусен напад;
  • во случај на прекин на електрична енергија на компјутерот (особено точно во Русија со своите „сигурни“ мрежни електрични мрежи);
  • со грешки на тврдиот диск, со присуство на голем број на лоши сектори;
  • ако структурата е оштетена (или сменета) на тврдиот диск.

Општо, универзална vesетварка за секакви прилики. Истиот само минус - програмата се плаќа.

Забелешка! Р-Студио чекор-по-чекор обновување на податоците: pcpro100.info/vosstanovlenie-dannyih-s-fleshki

Популарни производители на USB дискови

Да се ​​соберат сите производители во една табела, се разбира, е нереално. Но, сите најпопуларни се дефинитивно присутни овде :). На веб-страницата на производителот често може да најдете не само услужни услуги за реанимација или форматирање на USB-погон, туку и алатки што во голема мерка ја олеснуваат работата: на пример, програми за архивирање, помагачи за подготовка на бутабилни медиуми, итн.

ПроизводителОфицијална веб-страница
АДАТАru.adata.com/index_ru.html
Апацер
ru.apacer.com
Корсаирcorsair.com/ru-ru/storage
Емтек
emtec-international.com/en-eu/homepage
iStorage
istoragedata.ru
Кингмакс
kingmax.com/en-us/Home/index
Кингстон
kingston.com
Крез
krez.com/en
Лаци
лаки.com
Леф
leefco.com
Лексар
лекар.com
Мирекс
mirex.ru/catalog/usb-flash
Патриот
patriotmemory.com/?lang=en
Перфеоperfeo.ru
Фотофаст
photofast.com/home/products
ПНИ
pny-europe.com
Пќи
ru.pqigroup.com
Претец
pretec.in.ua
Кумо
qumo.ru
Samsung
samsung.com/en/home
Сандиск
ru.sandisk.com
Силиконска моќност
silicon-power.com/web/ru
Смартбајsmartbuy-russia.ru
Sony
sony.ru
Стронциум
ru.strontium.biz
Тимска група
teamgroupinc.com/ru
Тошиба
toshiba-memory.com/cms/en
Надминеmk.transcend-info.com
Вербатим
verbatim.ru

Забелешка! Ако заобиколив некого, предлагам да ги користите советите од упатствата за враќање на USB-уредот: //pcpro100.info/instruktsiya-po-vosstanovleniyu-rabotosposobnosti-fleshki/. Написот детално опишува како и што да направите за да го "вратат" флеш-уредот во работна состојба.

Извештајот е готов. Добра работа и среќа на сите!

Pin
Send
Share
Send